ΔΝΤ: Παγκόσμια ύφεση χειρότερη του 2008-2009 από τον κοροναϊό

H πανδημία του κοροναϊού θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση το 2020 η οποία μπορεί να αποβεί χειρότερη από ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008-2009, αλλά οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα ανακάμψουν το 2021, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαιρέτισε τις δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει πολλές χώρες για τη στήριξη των δημοσίων συστημάτων υγείας καθώς και τα μέτρα των Κεντρικών Τραπεζών  για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας: «Θα χρειαστούν περισσότερα, ειδικά στο χρηματοδοτικό μέτωπο».

Προσέθεσε ότι το ΔΝΤ  θα ενεργοποιήσει μία μαζική χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι περίπου 80 χώρες έχουν ήδη ζητήσει τη βοήθειά του.

Το Ταμείο είναι έτοιμο να αναπτύξει το σύνολο της πιστωτικής του ικανότητος, ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Το ΔΝΤ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος με μεγάλο κίνδυνο χρέους, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα που εξετάζει μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η επικεφαλής του Ταμείου παρουσιάζει τέλος τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξει τα μέλη του. Όπως αναφέρει:

• Διμερή και πολυµερή εποπτεία και δράσεις πολιτικής για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας
•Ενισχύεται μαζικά η έκτακτη χρηματοδότηση του Ταμείου – σχεδόν 80 χώρες ζητούν βοήθεια – και το Ταμείο συνεργάζεται στενά με άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για να διαμορφώσει μια ισχυρή και συντονισμένη απάντηση.
• Αναπληρώνεται  το Ταμείο Περιορισμού και Ανακούφισης για Καταστροφές για τις πιο φτωχές χώρες.
• Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να διαθέσει το σύνολο της χρηματοδοτικής του ικανότητας των 1 τρισ. δολ.
• Τέλος, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές

Το Ταμείο καλεί επίσης τα κράτη μέλη του να επεκτείνουν τις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines), όπως έχουν ήδη κάνει αρκετές κεντρικές τράπεζες.

Πηγή: Reuters

About Author