“Κορώνα τσάο” λένε οι Ισπανοί στον βασιλιά τους χτυπώντας κατσαρόλες την ώρα του διαγγέλματος

Τα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή. Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για τη διαφθορά στο παλάτι, χτυπώντας κατσαρόλες από τα μπαλκόνια κατά τη διάρκεια ομιλίας του βασιλιά Φιλίππου στη Μαδρίτη.

Ποτέ πριν δεν συνέβη κάτι τέτοιο στην Ισπανία. Μόλις εμφανίστηκε ο βασιλιάς Φίλιππος κοντά στο παλάτι που διαμένει για να μιλήσει στο λαό για την κατάσταση με τον κορονοϊό, χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να χτυπούν κατσαρόλες στα μπαλκόνια τους και στα παράθυρά τους, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά στο παλάτι. “Κορώνα τσάο” φώναζαν και δεν εννοούσαν τον κοροναϊό αλλά τη βασιλική κορώνα.

Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια πραγματικά ιστορική ημέρα. Στη Μαδρίτη οι άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν δεν ήταν μόνο στις φοιτητικές ή τις εργατικές συνοικίες της πόλης αλλά και στις καλοβαλμένες και συντηρητικές περιοχές όπως είναι οι περιοχές Αλμάγκρο, Ρίος Ρόζας και Τραφάλγκαρ. Η διοργάνωση έγινε με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. “Εξαφανίσου επιτέλους Φίλιππε” φώναζε μια νεαρή γυναίκα κοντά στη στάση του μετρό Ιγκλέσιας και ένας νεαρός την επευφημούσε.

Η φθορά του χρόνου

Οι διαμαρτυρίες έγιναν στην Βαρκελώνη, την Καταλονία, την Γαλικία, την χώρα των Βάσκων και τη Μαγιόρκα. Η εφημερίδα Λα Βανγκουάρντια έγραφε πως όλη η Ισπανία βγήκε στα μπαλκόνια. Το αριστερό κόμμα Ποδέμος που κυβερνά από τον περασμένο Ιανουάριο μαζί με τους Σοσιαλιστές, έγραψε στο twitter “Είναι πολύ συγκινητικό να ακούει κανείς τις κατσαρόλες να χτυπούν σε όλη την Ισπανία”.

Η εικόνα της ισπανικής μοναρχίας με τα χρόνια φθείρεται ολοένα και περισσότερο. Σκάνδαλα ταλανίζουν την ισπανική βασιλική οικογένεια. Για παράδειγμα το αμφιλεγόμενο κυνήγι ελεφάντων του βασιλιά Χουάν Κάρλος στη Μποτσουάνα ή το σκάνδαλο φοροδιαφυγής του γαμπρού του, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Στα πανεπιστήμια οι φοιτητές το τελευταίο διάστημα διοργάνωναν όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες κατά της βασιλικής οικογένειας. Τις προηγούμενες ημέρες ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο έγινε η αφορμή να ανάψουν και πάλι τα αίματα.

Λεφτά για τον κοροναϊό και όχι για τους βασιλιάδες

Τώρα ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί ζητούν από τη βασιλική οικογένεια να ξοδέψει χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού. Χρήματα που απέκτησε με αμφιλεγόμενο τρόπο. Ο Χουάν Κάρλος για παράδειγμα φέρεται ότι πήρε μίζα το 2008 από τη Σαουδική Αραβία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Για το λόγο αυτό, η δικαιοσύνη στην Ισπανία αλλά και στην Ελβετία κάνει έρευνες εναντίον του 82χρονου βασιλιά. Περίπου 200.000 άνθρωποι στην Ισπανία υπέγραψαν μέχρι την Τετάρτη το βράδυ σχετικό αίτημα, δηλαδή να δοθούν χρήματα από τη βασιλική οικογένεια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Στο στόχαστρο έκτος από τον Χουάν Κάρλος έχει μπει και ο γιος του. Το όνομα του εμπλέκεται σε μια αμφιλεγόμενη υπεράκτια εταιρεία. Κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης, όπως για παράδειγμα ότι ο Χουάν Κάρλος παραιτείται από την ετήσια αποζημίωσή του που ανέρχεται σε 194.000 ευρώ το χρόνο, δεν φαίνεται να απέφερε αποτελέσματα. Σύσσωμος ο ισπανικός Τύπος συμφωνεί ότι η κατάσταση πλέον για τη βασιλική οικογένεια έχει γίνει πολύ δύσκολη.

Πηγή: DW

About Author