Σάλος με την επιμονή της ΔΟΕ να διεξαχθούν -παρά την πανδημία- οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη κατάσταση εδώ και δεκαετίες, καθώς προετοιμάζεται να ενημερώσει σήμερα τις εθνικές επιτροπές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ακούγοντας πλέον ολοένα και εντονότερες φωνές διαφωνίας.

Η ΔΟΕ παρέμεινε αποφασισμένη να γίνουν οι Αγώνες του Τόκιο όπως είχε προγραμματιστεί από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, μετά από τη χθεσινή συνάντηση με τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, όπως σημειώνει το Reuters.
Η ΔΟΕ αρνήθηκε να εξετάσει την ακύρωση ή την αναβολή ως πιθανές επιλογές, ακόμη και όταν άλλες μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Euro 2020 και το Copa America, καθώς και το Grand Slam του γαλλικού Open, ανακοίνωσαν χθες την αναβολή τους.

Το μέλος της ΔΟΕ, Χέιλι Γουικενσάισερ, αποκάλεσε τη στάση της ΔΟΕ «ανεύθυνη», στην πιο έντονη κριτική στη ΔΟΕ από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Τόμας Μπαχ, το 2013.
Η Γουικενσάισερ, η οποία συμμετείχε σε πέντε Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο χόκεϊ επί πάγου και στους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2000, είπε ότι συνεχίζοντας να επιμένουν στην διεξαγωγή των Αγώνων, όπως είχε προγραμματιστεί, αγνοούσαν τις προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία των κορονοϊού, Ανέφερε στο Twitter.

«Οι αθλητές δεν μπορούν να προπονηθούν, οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Νομίζω το ότι η ΔΟΕ επιμένει ότι αυτό θα προχωρήσει, με τέτοια πεποίθηση, είναι ανυπόφορο και ανεύθυνο δεδομένης της κατάστασης της ανθρωπότητας».

Ακόμα κι αν η Ιαπωνία καταφέρει να ελέγχει την εξάπλωση του κορονοϊού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες «δεν θα είχαν νόημα» εάν άλλες χώρες δεν μπορούν να στείλουν τους αθλητές τους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τάρο Άσο Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Άσο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, δήλωσε: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι επιθυμητό να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ένα περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται ασφαλείς και ευτυχείς. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της η Ιαπωνία».

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Έπιτροπής της Τζαμάικα, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι η ασφάλεια και η υγεία των αθλητών πρέπει να είναι το κύριο μέλημα, καθώς ο κορονοϊός επηρεάζει όλο τον κόσμο.
«Μόλις υπάρξει στην πραγματικότητα η διαχείριση του ιού στο βαθμό που δεν ενέχει κίνδυνο για τους Αγώνες, βεβαίως η θέση της Τζαμάικα είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τους Αγώνες και πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για να γίνουν», δήλωσε ο Κρίστοφερ Σαμούντα στο Reuters.
Ο Σαμούντα πρόσθεσε ότι υποστήριξε την τρέχουσα προσέγγιση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η οποία ανακοίνωσε χθες ότι οι αθλητές θα πρέπει να συνεχίσουν την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020…

 

Πηγή: libre.gr

About Author