Οι ανακοινώσεις για οικονομικά μέτρα στήριξης

Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης για τα μέτρα στήριξης για τον κοροναϊό σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και νοικοκυριά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup. Δεν υφίσταται το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για την Ελλάδα.

Δεν υπολογίζονται οι δημοσιονομικές ενισχύσεις θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση. Συνεπώς οι δαπάνες για τα μέτρα εξαιρούνται

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονται πρωτοβουλίες. Περίθαλψη, επιχειρήσεις, αγορά εργασίας, κυρίως μικρομεσαίων. Αξιοποιεί όλα τα περιθώρια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανέλαβε εν συνεχεία στα μέτρα που είχαν παρθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Είναι οριζόντια μέτρα κι αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. Είτε κλείνουν και με δική τους πρωτοβουλία. Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Η περίοδος εφαρμογής αφορά στον Μάρτιο και ίσως δοθεί παράταση.

Νέα μέτρα

  • Αναστέλλονται μέχρι 31/7 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
  • Καταβολή οφειλών από ΦΠΑ
  • Κάθε είδους σε ΔΟΥ ή ελεγκτικά κέντρα.
  • Δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών.
  • Προϋπόθεση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Εν συνόλω ή εν μέρει περί 220.000 επιχειρήσεων με 600 χιλ. εργαζόμενους.

Τουλάχιστον 200 χιλ. επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει, επηρεάζονται κι εντάσσονται στο μέτρο.

Δεύτερον χρηματοδότηση επιστρεπταίας προκαταβολής και περιόδου χάριτος, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Θα λαμβάνει υπόψιν τζίρο και μισθούς.

Τρίτον: Το κράτος καλύπτει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα. Το κόστος για τους 500.000 ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Αναστέλλονται οι οφειλές Μαρτίου για 4 μήνες.

Τέταρτον: Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου για 4 μήνες για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενων.

Πέμπτον: 1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο. Η αξιοποίηση των πόρων θα είναι άμεση.

Εκτον: Μειώνεται στο 6% από 24% στα απαραίτητα προϊόντα για τον κορονοϊό. Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι και η αιθυλική αλκοόλη εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη.

Εβδομον: Αγορά ακινήτων. Νομοθετικά θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος για το ακίνητο που δεν νοικιάζει για τους μήνες που πλήττεται. Παράλληλα για ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών, προβλέπεται αναστολή δόσεων και υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Ογδοον: Παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αποφασίσαμε ο ΕΝΦΙΑ του 2020 στο υπάρχον καθεστώς.

Ενατον: Αμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως ύψους 30.000€. Απλοποίηση διαδικασιών για να μην καθυστερεί η ρευστότητα.

Δέκατον: Ως τον Δεκέμβρη οι τράπεζες δεν θα λαμβάνουν χρεολύσια υγειών επιχειρήσεων. Θα πρέπει να ενισχύσουν οι τράπεζες την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Τέλος η επιτροπή κεφαλαιαγοράς πήρε μέτρα για την προστασία του Χρηματιστηρίου.

Γεωργιάδης: Ολα εξαρτώνται από τη διατήρηση θέσεων εργασίας

  • Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν ενίσχυση 800€.
  • Επιδότηση επιτοκίου για τρεις μήνες για τις άμεσες δανειακές υποχρεώσεις.
  • Εγγυορθωτικός μηχανισμός για επανεκκίνηση επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ.
  • Ρευστότητα στις τράπεζες από την ευρωπαϊκή τράπεζα.
  • Απλοποίηση ΤΕΠΙΧ, αύξηση πόρων για νέα δάνεια με επιδότηση έως 100% επιτοκίου για δύο χρόνια.

 

Live η ανακοίνωση των μέτρων

Live η ανακοίνωση των μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων από κλιμάκιο Υπουργών της κυβέρνησης, από την WebTV της ΕΡΤ

Gepostet von Καρδίτσα LiveStreaming am Mittwoch, 18. März 2020

About Author