Για 15 μέρες θα παραμείνουν στη Τζια οι 193 μετανάστες

Στη Τζια θα παραμείνουν για τις επόμενες 15 ημέρες οι 193 πρόσφυγες και μετανάστες του πλοίου που προσάραξε πριν λίγες ημέρες στο νησί.

Αυτή τη στιγμή όλοι τους φιλοξενούνται σε παλιό ξενοδοχείο και η δήμαρχος του νησιού Ειρήνη Βελισσαροπούλου ζητεί την απομάκρυνσή τους από το νησί καθώς ο χώρος όπου διαμένουν είναι ακατάλληλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε οτι οι μετανάστες θα παραμείνουν στο νησί για το επόμενο 15ήμερο, λόγω κοροναϊού. Σημείωσε οτι εστάλη ιατρικό κλιμάκιο που εξέτασε τους μετανάστες και δεν διαπιστώθηκαν συμπτώματα του ιού.

Ο υπουργός ζήτησε απο τη δήμαρχο να υποδείξει ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να επιταχθούν για τη φιλοξενία τους ή χώρο όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί προσωρινή δομή φιλοξενίας. Ξεκαθάρισε επίσης οτι οι δαπάνες σίτισης των μεταναστών θα καλυφθούν απο το κράτος.

Απο την πλευρά της η κα Βελισσαροπούλου αντετεινε οτι δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία για να επιταχθούν και οι ιδιοκτήτες των μικρών που υπάρχουν, λείπουν απο το νησί. Επιπλέον, εξέφρασε τον προβημαισμό της για την μετακίνηση αρκετών μεταναστών στο κέντρο υγείας του νησιού και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, αν κάποιος έχει προσβληθεί.

Το φορτηγό πλοίο είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να προσεγγίσει στο λιμάνι της Κέας, όπου και προσάραξε στον λιμενοβραχίονα.

Οι κάτοικοι του νησιού και ο δήμος υποδέχθηκαν τους μετανάστες δίνοντας τους τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

About Author