Οδηγίες του ΥΠΑΑΤ προς τους αγρότες

Συστάσεις, προς τους αγρότες και τους εργαζομένους στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), για τη αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού απηύθυνε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως η υποδοχή των παραγωγών στα κατά τόπους ΚΥΔ πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού ως πρακτική αποφυγής του συνωστισμού, ενώ όσοι παραγωγοί προσέρχονται χωρίς ραντεβού, πρέπει να ενημερώνονται για την αναγκαιότητα τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας και να αποχωρούν από το σημείο.

Επίσης, το υπουργείο αναφέρει πως απευθύνει έκκληση οι αγρότες να επικοινωνούν με τα ΚΥΔ προκειμένου οι αιτούντες να γνωρίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έτσι να ελαχιστοποιηθεί η φυσική παρουσία τους στο χώρο.

Το ίδιο κάλεσμα απηύθυνε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Γρηγόρης Βάρρας καθώς κάλεσε τους παραγωγούς να κλείνουν ραντεβού για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στα κατά τόπους ΚΥΔ ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Παράλληλα ενθάρρυνε “τα ΚΥΔ να επικοινωνήσουν με τους παραγωγούς τηλεφωνικά, να τους δώσουν οδηγίες για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η φυσική τους παρουσία στο χώρο του ΚΥΔ κ.ο.κ.”.

Οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προβλέπουν μεταξύ άλλων:

-Τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των γραφείων των υπαλλήλων

-Αποφυγή κοντινής επαφής (μικρότερης των 2 m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού

-Δημιουργία χωρισμάτων

-Καλός εξαερισμός των χώρων εργασίας

-Συχνές απολυμάνσεις

-Χρήση προστατευτικών – ιατρικών μασκών και γαντιών

-Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό

-Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στιλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων

-Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

About Author