Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για κλείσιμο των εκκλησιών

«Εμείς μεν μπορεί να αρρωστήσουμε και να μην πάθουμε τίποτα, αλλά αν κολλήσουμε κάποιον άνθρωπο ο οποίος είναι ηλικιωμένος ή αν επιτρέψουμε με την συμπεριφορά μας να διασπαρεί ο ιός με μεγαλύτερη ταχύτητα, οι επιπτώσεις σε κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας, τον οποίο πιθανώς και να μην γνωρίζουμε, να είναι δραματικές» αναφέρει στη συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα” (δημοσιογράφος Γρ. Τζιοβάρας) ο πρωθυπουργός.

Τι θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος- Διαβάστε στο libre.gr

Σχολιάζοντας τη στάση της εκκλησίας τονίζει «Καταλαβαίνω τη θεολογική διάσταση του θέματος (…) Περιμένω όμως τη συνεργασία της εκκλησίας».

«Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα το σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις εκκλησίες…» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπληρώνει «τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οφείλω, λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω γι’ αυτόν τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίστασε να λάβει “μονομερή” απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες αυτή την Κυριακή, δίνοντας ένα ακόμα περιθώριο χρόνου ώστε να υπάρξει σχετική απόφαση από την ίδια την Ιερά Σύνοδο που συνεδριάζει αύριο Δευτέρα. Σχετική επικοινωνία φαίνεται πως υπήρξε, άλλωστε, και με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Το θέμα μετατοπίστηκε, ως εκ τούτου, στην Εκκλησία. Εφόσον, όμως, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, η Ιερά Σύνοδος δεν λάβει απόφαση για γενικευμένο κλείσιμο (κάποιες μητροπόλεις έχουν ήδη διακόψει όλες τις λειτουργίες Χαιρετισμών, Εσπερινών κ.ά, όχι όμως και την πρωϊνή κυριακάτικη λειτουργία), τότε είναι πιθανό να ληφθεί κεντρική κυβερνητική απόφαση, όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, να υπάχθούν στη γενική εντολή για καθολική απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων.

Αλλωστε, πολλές εκκλησίες λειτούργησαν μεν σήμερα, έδωσαν όμως τη δυνατότητα στους πιστούς που προσήλθαν να παραμείνουν στα προαύλια των εκκλησιών και να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από τηλεοπτικούς δέκτες που είχαν τοποθετηθεί.

About Author