Ανοιχτά μόνο καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, φαρμακεία- Προαιρετικό κλείσιμο καταστημάτων

Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 190 από τα 117 που ήταν χθες οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορoύν το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.

 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.

Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Ήδη 5 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας. Από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής. Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Προαιρετικό κλείσιμο προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος

Το προαιρετικό 15θήμερο κλείσιμο των καταστημάτων ζήτησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνει στην επιστολή του ότι μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς «και προσπαθώντας να προλάβουμε δυσάρεστες εκπλήξεις που πιθανόν να προκύψουν και να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρότερα μέτρα αργότερα, προτείνουμε το προαιρετικό 15νθήμερο κλείσιμο των καταστημάτων, με τα ακόλουθα μέτρα:

* Ένταξη όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων στο καθεστώς των 48 δόσεων.

* Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα πιθανά διαθέσιμα κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας, με την υποστήριξη και της ΕΕ.

* Παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς φορείς, τα Τραπεζικά Ιδρύματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς ΔΕΚΟ, έως την ομαλοποίηση της κατάστασης.

* Μηδενισμός υποχρέωσης καταβολής ενοικίων, για το δεκαπενθήμερο διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές».

Με την πρόταση αυτή, όπως αναφέρεται, το όποιο κόστος θα είναι σίγουρα μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα προκύψει αν ληφθούν μέτρα αργότερα και θα αφορούν υποχρεωτικά το σύνολο των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει η επιστολή, το κόστος επιμερίζεται μεταξύ όλων των φορέων της οικονομίας, εργοδότες, κράτος, εργαζόμενοι και δημιουργεί τις δυνατόν μικρότερες αρνητικές συνέπειες, προφυλάσσοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργώντας τις συνθήκες για γρηγορότερη ανάκαμψη, κρατώντας ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, για τις επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία, σημειώνεται ότι είναι θεμιτή η θέσπιση ενός μειωμένου ωραρίου λειτουργίας από 10:00 έως 17:00, με αντίστοιχη αναστολή του εθνικού πλαισίου ωρών λειτουργίας καταστημάτων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με αφορμή την επιστολή για το προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων δήλωσε ότι προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι η υγεία όλων και πρώτο μέλημα είναι να ανακόψουμε άμεσα τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, ώστε η χώρα μας δρώντας προληπτικά, να βγει πρώτη και με τις δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κρίση, για να δώσει το παράδειγμα μιας οργανωμένης, σύγχρονης και ώριμης κοινωνίας, που ενωμένη αντιμετωπίζει δραστικά και υπεύθυνα το πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author