Ο Νίκος Κοτζιάς στο Libre: Το σχέδιο του Ερντογάν – Το “παράθυρο ευκαιρίας” για την Ελλάδα- Τι προτείνει για Χάγη

Το τελευταίο διάστημα είναι σχετικά σιωπηλός. Περιορίζεται σε σύντομες παρεμβάσεις από τα social media για τον εκβιασμό της Τουρκίας στον Έβρο και τις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν, ή την έκρηξη του προσφυγικού.

Γι΄ αυτό και η συνέντευξη που παραχώρησε στο libre.gr ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Κίνησης “Πράττω” Νίκος Κοτζιάς αποκτά ιδιαίτερη αξία στην παρούσα εξαιρετικά ανησυχητική συγκυρία. Και είναι βέβαιο πως πολλές από τις επισημάνσεις και τις αιχμές του θα συζητηθούν.

Έχοντας χειριστεί, ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, για περίπου τέσσερα χρόνια, μείζονες κλιμακώσεις της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, τη Θράκη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και έχοντας υλοποιήσει μια συνολική στρατηγική, από τις τριμερείς συμμαχίες (Κύπρος-Ισραήλ, Κύπρος-Αίγυπτος κ.ά), μέχρι την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που ο λόγος, η κριτική και οι προτάσεις του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν μεγάλη και, κυρίως, πρακτική αξία.

Στην πρώτη μετά από καιρό δημόσια παρέμβασή του ο Νίκος Κοτζιάς μιλά για την όξυνση της ελληνοτουρκικής κρίσης, μετά την “εργαλειοποίηση” του προσφυγικού από την Άγκυρα και την μεθοδευμένη και επιθετική μετάκίνηση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, την στάση των Ευρωπαίων και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Στους τελευταίους ασκεί δριμεία κριτική, στέλνοντας, ωστόσο, και ένα σαφές μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Ν. Κοτζιά στους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Νίκο Παπαδημητρίου

About Author