Βρετανία: Διμέτωπη προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας – Εκτακτη μείωση επιτοκίων

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σήμερα μερικές ώρες πριν παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός της χώρας που θα περιλαμβάνει αυξημένες δαπάνες με στόχο να αποφευχθεί μια ύφεση λόγω του κοροναϊού.

Σε μια καλά συντονισμένη, διμέτωπη επιχείρηση για τη στήριξη της οικονομίας, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την ομόφωνη έκτακτη απόφασή της για μείωση των επιτοκίων καθώς άνοιγαν οι αγορές στο Λονδίνο και πριν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον παρουσιάσει τα σχέδιά της για τις δαπάνες.

Η τελευταία κίνηση του απερχόμενου διοικητή Μαρκ Καρνεϊ, που επαναφέρει το βασικό επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25% –από το 0,75% προηγουμένως– έρχεται την ώρα που η επιδημία COVID-19 εξαπλώνεται γρήγορα, δημιουργώντας φόβους για παγκόσμια ύφεση και πλήττοντας τις αγορές.

«Ο ρόλος της Τράπεζας της Αγγλίας είναι να βοηθήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να διαχειριστούν ένα οικονομικό σοκ που μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο και σοβαρό αλλά που αναμένεται να είναι προσωρινό», δήλωσε ο Κάρνεϊ σε δημοσιογράφους ύστερα από την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Αύγουστο του 2016.

Η μείωση αυτή ακολουθεί αντίστοιχη κίνηση από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και ήταν η πρώτη τέτοια κίνηση που γίνεται εκτός του κανονικού προγραμματισμού της βρετανικής κεντρικής τράπεζας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και τον κόσμο να κρατήσει τη δουλειά του και θα αποτρέψουν μια προσωρινή αναταραχή να προκαλέσει οικονομική ζημιά μεγάλης διάρκειας», δήλωσε ο Κάρνεϊ, έχοντας δίπλα του τον διάδοχό του Άντριου Μπέιλι.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να παρουσιάσει τον πρώτο του προϋπολογισμό λίγο μετά τις 14:30 ώρα Ελλάδας, που αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερη χρηματοδότηση για τον τομέα της υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο νέος ιός, καθώς και περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Η στερλίνα υποχώρησε προσωρινά έναντι του δολαρίου κατά σχεδόν ένα σεντ ύστερα από τη μείωση των επιτοκίων αλλά στη συνέχεια ανέκτησε τις απώλειες ενώ στις 11:08 ώρα Ελλάδας κινείτο γύρω στο 1,293 δολάριο.

«Αν και η έκταση του οικονομικού σοκ από την COVID-19 είναι ιδιαίτερα αβέβαιη, η δραστηριότητα είναι πιθανόν να εξασθενήσει σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους μήνες», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

«Η Τράπεζα θα λάβει όλα τα απαραίτητα περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της βρετανικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

About Author