Γερμανικός Τύπος: Η υποκρισία του Βερολίνου με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Την απόφαση των συγκυβερντώντων κομμάτων στη Γερμανία (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες) να δεχθεί τελικά η Γερμανία 1500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα σχολιάζει η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου παρατηρώντας:

 

«Ο μεγάλος συνασπισμός θέλει να κρατήσει αναφορικά με την προσφυγική πολιτική το μότο ‘τάξη και ανθρωπισμός’. H απόφαση στην οποία κατέληξαν κορυφαία στελέχη των CDU, CSU και SPD φαντάζει σπουδαία. Ωστόσο απέχει πολύ από τον ανθρωπισμό αλλά και από την τάξη, μιας και συνεχίζει να αποδέχεται το χάος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει ‘λόγω της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης να στηρίξει την Ελλάδα με την υποδοχή 1000 με 1500 παιδιά από προσφυγικά κέντρα των νησιώ’‘. Θέλει όμως να πάρει αυτά τα παιδιά άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία; Δυστυχώς όχι. Αντίθετα η Γερμανία θέλει να δεχθεί μόνο ένα ‘λογικό αριθμό’ και μόνο εφόσον βρεθούν κι άλλες χώρες εντός της ΕΕ που θέλουν να συνδράμουν.

Όλα αυτά είναι τίποτα. Στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας στη Λέσβο ζουν 20.000 άνθρωποι μέσα στη βρωμιά και το κρύο. Κάθε παιδί που βγαίνει από εκεί μετράει. Aλλά για την πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα της ΕΕ η προσφορά που κάνει είναι μικρή και αναξιοπρεπής».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει :«Το ότι ο υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θέλει τώρα να ηγηθεί μιας Συμμαχίας του Καλού είναι θετικό, αν λάβει κανείς υπόψη τη ρητορική των προηγούμενων χρόνων. Aλλά οι φίλοι του ανθρωπισμού δεν θα πρέπει να βιαστούν να χαρούν. Κι αυτό διότι ο αριθμός των προσφυγόπουλων που η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι κινδυνεύουν υπολογίστηκε τελικά εν μία νυκτί χαμηλότερος. Πριν από λίγες μέρες ο Ζεεχόφερ είχε μιλήσει για 5000 παιδιά, ενώ πλέον πρόκειται για 1000 με 1500. Και τα υπόλοιπα; Θα έχουν κακή τύχη για ακόμη μια φορά».

Όπως παρατηρεί το σχόλιο ένα άλλο «αίνιγμα» είναι πότε αυτά τα παιδιά θα μεταφερθούν στη Γερμανία. «Σύντομα, απαντά το Βερολίνο. Πρώτα απ´ όλα πρέπει να επικρατήσει τάξη στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Αυτό βέβαια μπορεί να πάρει μήνες, εκτιμά το σχόλιο, δεδομένης της κατάστασης και παρατηρεί επίσης αναφορικά με την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου:

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο εγγυάται σε όλους το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ. Όσο τα σημεία εισόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένουν κλειστά, η ΕΕ προδίδει όχι μόνο τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της. Παραιτείται ταυτόχρονα από το ίδιο το νομικό της σύστημα. Ο μικρός αριθμός παιδιών που διασώζονται δεν αρκεί για να παραβλεφθεί το γεγονός αυτό».

Πηγή: DW

About Author