Μητσοτάκης για Ερντογάν: Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα

«Το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρό από τον φόβο σας για τον κορωνοϊό, κάτι το οποίο το αναγνωρίζω ως ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ.

«Βρίσκομαι στο Βερολίνο σε μία συγκυρία η οποία είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη γιατί δίπλα στο μέτωπο της οικονομίας αντιμετωπίζουμε και δύο πρόσθετες προκλήσεις: την απόπειρα της Τουρκίας να καταστήσει ουσιαστικά παράνομους εισβολείς για δικά της ανταλλάγματα, παραβιάζοντας με ωμό τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Καλούμαστε όμως να αντιμετωπίσουμε και την επιδημία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή πολιτών τη υφήλιο και με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε μία τροχιά ανάπτυξης, τα νέα προβλήματα την οδηγούν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές που ούτως ή αλλιώς σχεδίασε», είπε.

«Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άνγκελα τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.

Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως π.χ. κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιδημία του κορωνοϊού και στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, λέγοντας πως «στη χώρα μας μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη απώλεια», και σημείωσε πως «είναι επιδημία που εξαπλώνεται γρήγορα».

«Σήμερα ανακοινώσαμε ένα πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης του κόσμου της εργασίας», ανέφερε και τόνισε:

«Κανένα μαζικό μέτρο ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν τη συμμερίζονται πρώτα και πάνω από όλα οι πολίτες».

«Αποφεύγουμε μέχρι και τις χειραψίες. Το κάναμε και με την καγκελάριο, δεν είμαστε τσακωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Απαιτείται και περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσέθεσε και ανέφερε ότι δρομολογείται τηλεδιάσκεψη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να μην μπορεί να επιτευχθούν. Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός

 

About Author