Ελπιδοφόρος Αμερικής: Να μην γίνουν οι εκκλησίες σημεία μετάδοσης του κοροναϊου

Να απέχουν από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα καλεί τους πιστούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, κινούμενος, με την εγκύκλιό του προς τις ενορίες και το χριχτεπώνυμο πλήρωμα, σε αρκετά διαφορετικά γραμμή από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου στην Αθήνα.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επικαλείται την επιστήμη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως πρέπει να επαγρυπνούμε:

“Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας. Σε μια τέτοια κρίση, πρέπει να ασκούμε επαγρύπνηση ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου”.

Η εγκύκλιος του Αμερικής
Στους Ιεραρχούντες Αξιωματούχους, τους Αιδεσιμότατους ιερείς και τους διακόνους, τους μοναχούς και τις καλόγριες, τους Προέδρους και τα Μέλη των Ενοριακών Συμβουλίων των Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων, τους Διακεκριμένους Αρχιόνους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις Ημέρες, το Απόγευμα και τις Εκκλησιαστικές Σχολές, τον Φιλοπτώχο Της Αδελφότητας, της Νεολαίας, των Ελληνικών Οργανώσεων και ολόκληρης της Ελληνικής Ορθόδοξης Οικογένειας στην Αμερική

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές στον Χριστό,

Η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε φόβο, άγχος και γνήσια ανησυχία. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι φόβοι κανενός δεν πρέπει να απορριφθούν από το χέρι. Ήδη, τα θρησκευτικά σώματα ανταποκρίνονται με παρόμοιο τρόπο, αλλά τρόποι που δεν είναι απαραίτητα συνεπείς. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους πιστούς στην δική τους απάντηση, αυτή η δήλωση έχει σκοπό να μας καθοδηγήσει και να μας ενημερώσει όλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ελπιδοφόρος Αμερικής
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί υλικά μέσα για να επικοινωνήσει μαζί μας τις ευλογίες και την παρουσία Του. Η γεμάτη χάρη παρουσία των εικόνων, των λειψάνων, του Αγίου Νερού, της ευλογίας διασχίζει, αντικείμενα (όπως τα λουλούδια) και ακόμη και το χέρι ευλογίας ενός ιερέα, μεταφέρουν στον πιστό τη χάρη και την ενέργεια του Θεού.

Τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στη σπασμένη φύση του πεσμένου κόσμου μας. Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας. Σε μια τέτοια κρίση, πρέπει να ασκούμε επαγρύπνηση ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου.

Το μυστήριο των μυστηρίων, η Αγία Ευχαριστία, δεν είναι απλά ένα ουσιαστικό στοιχείο αλλά το ίδιο το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε αυτούς που αισθάνονται άσχημα φυσικά να απέχουν από τις λειτουργικές συνελεύσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους. Η λήψη των βασικών βημάτων της ευεξίας, όπως συνιστάται από τις υγειονομικές αρχές, δεν είναι μόνο λογική, αλλά συνετή και προσεκτική από τους άλλους. Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη αγάπης.

Οι κληρικοί και οι λαϊκοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές όπως σχολαστικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και συχνό καθαρισμό του λειτουργικού χώρου και των αντικειμένων (π.χ. σταυρός στα χέρια, εικόνες κ.λπ.).

Εκείνοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο, αυτοί με κατασταλμένο αυτοάνοσο σύστημα και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να προστατεύονται με την αποφυγή της παρακολούθησης εκκλησιαστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, όλοι όσοι ταξιδεύουν σε διεθνές επίπεδο, αποφύγετε να έρθετε σε εκκλησιαστικές υπηρεσίες για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών (χρονικό διάστημα επώασης). Χάρη στα θαύματα της τεχνολογίας, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τις ακόλουθες υπηρεσίες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και οι κληρικοί μπορούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι για να διαχειριστούν τα Μυστήρια.

Επιπλέον, κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί έκανε την επιλογή να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές λειτουργίες της Ιερής Εκκλησίας μας. Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης. Πρέπει να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος:

Διότι ο Θεός δεν μας έχει προκαλέσει για οργή, αλλά για να επιτύχουμε τη σωτηρία μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος πέθανε για μας, έτσι ώστε είτε να ξυπνήσουμε είτε να κοιμηθούμε, μπορούμε να ζήσουμε μαζί Του. Συνεπώς, ενθαρρύνετε το ένα το άλλο και χτίζετε το ένα το άλλο, ακριβώς όπως κάνετε. (Α Θεσσαλονικείς 5: 9-11)

Καθώς ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε ο ένας τον άλλον, ας προσφέρουμε επίσης τις προσευχές μας στον Κύριο τον Θεό μας, ώστε αυτή η πανδημία να τελειώσει γρήγορα και ότι, μέσα από τις προσευχές της Παναγίας και της Παναγίας Του, θα προσευχηθούμε οι λιτανείες μας της ένθερμης ικεσίας:

Με πατερικές προσευχές και ευλογία στον Χριστό,

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος της Αμερικής

About Author