Από το Σάββατο 7 Μαρτίου: «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου» στο θέατρο Πόλη

Το επικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου» (εκδ. Ψυχογιός) ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή στο θέατρο Πόλη στις 7 Μαρτίου 2020 σε ερμηνεία της Χρύσας Παπά και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.

Η Χρύσα Παππά αφηγούμενη τη Σέρρα, την ψυχή του Πόντου, υποδύεται πολλούς ανδρικούς και γυναικείους ρόλους σε διαδοχικές μεταμορφώσεις, έτσι ώστε στα μάτια του θεατή να ξετυλίγεται η τοιχογραφία του ποντιακού ελληνισμού από το 1910 έως το 1962 στην Τουρκία και στη Σοβιετική Ένωση.

Η υπόθεση του έργου:
Η Λεμονιά αφηγείται, μέσα από εναλλασσόμενους ρόλους και διαβαίνοντας όλη τη συναισθηματική διαστρωμάτωση, την περιπετειώδη και γεμάτη εκπλήξεις ζωή του πατέρα της Γαληνού Φιλονίδη από το 1915 μέχρι το 1962 στην Τραπεζούντα και άλλες περιοχές του Πόντου, στην Αμπχαζία και στο Καζακστάν. Ο Γαληνός διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, δοκιμάζονται οι ηθικές αρχές του κι έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και τις τρικυμίες της ψυχής, ενώ στο πρόσωπό του και στην πορεία του αντανακλούνται τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων

Έρωτας, μυστήριο, αγριότητα, ραδιουργίες, κωμικές στιγμές, εξαθλίωση και αξιοπρέπεια. Συνάμα, η ζωή που κυλάει πότε ανέμελη και πότε ως εφιάλτης, ο μικρόκοσμος του καθενός, ο ίσκιος των γονιών που βαραίνει τα παιδιά, η πάλη μεταξύ λογικής και συναισθήματος, και όλα να οδηγούν στη μεγαλύτερη επανάσταση: την ανθρωπιά.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Θεατρική διασκευή: Γιάννης Καλπούζος
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σύνθεση-Μουσική επιμέλεια: Ματθαίος Τσαχουρίδης
Ποντιακή λύρα: Γιώργος Σαραφίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Γραφιστική επιμέλεια: Πέτρος Παράσχης

Ερμηνεύει η Χρύσα Παπά

Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου, Θέατρο Πόλη, Φώκαιας 4 & Αριστοτέλους 87, πλ. Βικτωρίας (δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό), τηλ. 211 1828900.Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 17:45, Κυριακή 17:00, Δευτέρα 20:00, από Σάββατο 7 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίων: 17 ευρώ και φοιτητικό – ανέργων 14 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

About Author