Σύγκρουση Σταϊκούρα- Τσακαλώτου για τον “εκτροχιασμό” της ανάπτυξης και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν εκτροχιασμό από τον στόχο του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για τον ρυθμό ανάπτυξης, προκάλεσαν έντονη -αν και “πνευματώδη”- αντιπαράθεση μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας ειρωνεύεται την κυβέρνηση για το γεγονός ότι παρέλαβε ανάπτυξη 2,8 % και σήμερα βρίσκεται στο 1%, ενώ το ΥΠΟΙΚ αναγκάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα εξαιτίας της επίδρασης που αναμένεται να έχει στην οικονομία ο κοροναϊός.

Η δήλωση Τσακαλώτου

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν», σχολιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την αναιμική ανάπτυξη του 1% στο τέταρτο τρίμηνο με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η ΝΔ παρέλαβε 2.8%», προσθέτει.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία, δείχνουν οικονομική καθίζηση αφού το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για αισθητή επιδείνωση σε σχέση με το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου όταν είχαμε ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία και 2,3% σε ετήσια βάση. Στο σύνολο του 2019 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1,9%, με τον ρυθμό να είναι χαμηλότερος των προσδοκιών.

Το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

«Από ότι μαθαίνω ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2019.

Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η ΝΔ παρέλαβε 2.8%.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν. Ένας πιο δύσπιστος από εμένα θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη.

Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι ‘Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει’, όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1.7%.

Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2.8%.

Ή ότι ‘τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη’, όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη.

Επειδή δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος περιμένω εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη».

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η αντίδραση του Χρήστου Σταϊκούρα

Απάντηση στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη έδωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, «η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη, δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε.

Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011.

Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω».

About Author