Ραγδαία πτώση της τιμής πετρελαίου – «Πόλεμος» ΟΠΕΚ-Ρωσίας για τις περικοπές

Βουτιά σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή διολισθαίνοντας σε χαμηλά πολλά ετών καθώς ΟΠΕΚ και Ρωσία δεν φαίνεται να βρίσκουν κοινή γραμμή για τα επίπεδα των περικοπών στην παραγωγή τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, το αργό Brent διολισθαίνει σε χαμηλό 2,5 ετών, με βουτιά 4% στα 47,99 δολ. το βαρέλι καθώς οι διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για την κοινή τους αντίδραση στην απειλή του κοροναϊού έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.

Τα αμερικανικά futures, στο μεταξύ χάνουν 4,3% στα 43,93 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, ο ΟΠΕΚ δεν έχει καταφέρει να πείσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στις μεγαλύτερες περικοπές της παραγωγής που σχεδιάζει προκειμένου να αντιμετωπίσει την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Οι αντιπροσωπείες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας πραγματοποιούν συναντήσεις στη Βιέννη μετά τη χθεσινή συμφωνία των υπουργών του ΟΠΕΚ σε ένα σχέδιο που προβλέπει περικοπές ύψους 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Οι περικοπές θα γίνουν και από τα 13 μέλη του Οργανισμού.

Η πρόταση του ΟΠΕΚ προβλέπει επιπλέον περικοπές 500.000 βαρελιών που θα υλοποιηθούν από τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Η Ρωσία ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις επιπλέον περικοπές και αντιπροτείνει την επανεξέταση των επιπέδων παραγωγής τον Ιούνιο πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο και νέων περιορισμών στην παραγωγή.

About Author