Ενταση στον Έβρο με τούρκους αστυνομικούς να εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά

Λίγες μόνο ώρες κράτησε η σχετική ηρεμία στον Έβρο, αφού από νωρίς το απόγευμα τα πνεύματα οξύνθηκαν πάλι και έγινε ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, Τούρκοι αστυνομικοί, σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά.

Κοντά στις Καστανιές έχουν ξεσπάσει μικρές εστίες φωτιάς αφού λίγες δεκάδες πλησίασαν τον φράχτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες αναφέρουν πως από την τουρκική πλευρά βάζουν τώρα μόνοι τους φωτιές.

Ένταση είχε σημειωθεί και το πρωί στην περιοχή των Καστανέων, όπου και πάλι έπεσαν χημικά και καπνογόνα στο φυλάκιο της περιοχής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στους εθνοφύλακες της πρώτης γραμμής στα σύνορα να αποχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η κινητικότητα στην άλλη πλευρά των συνόρων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάλι κοντά στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες. Αντιθέτως, το πρωί κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι είχε σχεδόν αδειάσει η περιοχή του Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη, που αποτελεί συνοριακό πέρασμα.

Όπως μετέδωσε η Αριάνα Φερεντίνου από την Αδριανούπολη, η εικόνα των τουρκικών κινήσεων είναι συγκεχυμένη. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ ανέφερε πως υπάρχει κινητικότητα με τη μεταφορά μεταναστών με επίκεντρο τους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων. Άλλοι μετανάστες μεταφέρονται πάλι κατευθείαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε άλλους υπόσχονται ότι θα τους πάνε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τούς πηγαίνουν σε διάφορα χωριά τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το τελευταίο 24ωρο (από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής), στην περιοχή του Έβρου αποτράπηκαν περίπου 2.900 απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συνελήφθησαν 8 άτομα, εκ των οποίων οι επτά προέρχονται από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία.

About Author