Παπαδημούλης: Ο Μητσοτάκης δεν έχει πετύχει πράγματα επειδή δεν διεκδικεί

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Λασίθι Κρήτης, με την κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας να παραμένει τεταμένη και τη μεταναστευτική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, o Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η κατάσταση έχει δημιουργηθεί μετά τη μονομερή απόφαση Ερντογάν να ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ, κατευθύνοντας χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα, χρησιμοποιώντας τους ως όπλα ώστε να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυστυχώς στην ΕΕ επικρατούν γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που οδηγούν κάποιους να χαϊδεύουν τον Ερντογάν και να του δείχνουν μεγάλη ανοχή ή στην καλύτερη, να κρατούν ίσες αποστάσεις. Και δεν είναι μόνο τώρα με το προσφυγικό, αλλά και με την ΑΟΖ και τα δικαιώματα της Κύπρου.

Χρειάζεται μια πιο μαχητική, δραστήρια και διεκδικητική ελληνική εξωτερική πολιτική. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Ελλάδα οφείλει να διεθνοποιήσει το θέμα, κάτι που δεν γίνεται επαρκώς. Παράλληλα πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ, απ’ τη μια να ασκήσει αποφασιστική πίεση με κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, αλλά και να σταματήσει να μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, κατανέμοντας τους μετανάστες ισομερώς σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης.
Μια Σύνοδο Κορυφής για παράδειγμα, δεν την έχει ζητήσει και συζητήσει καν ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Μητσοτάκης δεν έχει πετύχει πράγματα επειδή δεν διεκδικεί. Αν ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός, θα είχε κάνει δυο φορές το γύρο της Ευρώπης.
Σε ότι αφορά τα χερσαία σύνορα, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα έκανε το ίδιο. Για τα θαλάσσια σύνορα τώρα, εκεί η κατάσταση είναι περισσότερο περίπλοκη. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να προφυλάσσει τα σύνορα χωρίς ακρότητες, οι οποίες αποδυναμώνουν διπλωματικά τη θέση της χώρας: Εικόνες με λιμενικούς να πυροβολούν βάρκες με μετανάστες, έχουν κάνει το γύρο του πλανήτη και δίνουν όπλα στην Τουρκία.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα όφειλε ήδη να έχει βρεθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να πιέζει τους ηγέτες κρατών όλης της Ευρώπης, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί.
Αντί γι’ αυτό, η μόνη τους έγνοια είναι να χτυπήσουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεγονότα όμως είναι ότι το 2015-16 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια πολύ μεγαλύτερη κρίση, όταν από τη χώρα μας πέρασαν περίπου 1.000.000 πρόσφυγες και πετύχαμε να αντιμετωπιστεί αυτό με πολύ μικρότερη ζημιά και για την Ελλάδα και για τους ανθρώπους αυτούς, που η πλειοψηφία τους βρίσκεται σήμερα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ας προσπαθήσει αυτό και αυτή η κυβέρνηση».

About Author