Οικονομία: Το κλήμα στράβωνε… το έφαγε και ο κοροναϊός

Τo πρώτο καμπανάκι το έκρουσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Προειδοποίησε για σημαντικές επιπτώσεις του κορονοϊού στην πορεία της ελληνικής οικονομίας (σημ: τουλάχιστον εκεί αποδίδονται αν και τα μηνύματα ήταν αρνητικά και πριν την εμφάνισή του ιού), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια 0,9 μονάδων του ΑΕΠ (στο βασικό σενάριο).

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας εξέφρασε την ανησυχία του κινούμενος πλέον πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ έως 2,3% με 2,5% έναντι 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020. Σημειώνεται πως οι εν λόγω προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, σημαντικά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της κυβέρνησης, ήταν πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας και οι αναθεωρημένες λόγω κοροναϊού αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, υπάρχουν τρία αρνητικά σενάρια για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος.

Βάσει του καλύτερου σεναρίου η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,2% και με το χειρότερο θα πέσει στο 1,88%. Η δε επίδραση του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί κυρίως σε δύο πεδία: στην επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών λόγω μείωσης των τουριστικών εισπράξεων καθώς και της μείωσης των εισπράξεων από θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές κλπ και στην μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης (κλάδος εστίασης, διασκέδαση και ψυχαγωγία, οικοδομή κλπ)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 

About Author