«Οδόφραγμα απέναντι στον εκφασισμό»: Μεγάλες πορείες αλληλεγγύης σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Πορεία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας ενώ ανάλογα συλλαλητήρια θα πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις την ίδια ώρα

Το κάλεσμα ήταν για τις 18:30 στα Προπύλαια, σημείο εκκίνησης της πορείας στο κέντρο της Αθήνας:

«Απέναντι σε όλους αυτούς που κρατάνε άοπλους, αβοήθητους και εγκλωβισμένους ανάμεσα σε αντίπαλους στρατούς, μπροστά από φράχτες και μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν από τα βάσανα και τις κακουχίες και αναζητούν ελάχιστη ελπίδα για να ζήσουν.

Υψώνουμε ασπίδα προστασίας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και βάζουμε μπλόκο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκφασισμού της κοινωνίας, που επιβάλλεται από τους ισχυρούς προς άγραν εξιλαστήριων θυμάτων.

Έλληνες και ξένοι, εργαζόμενοι και νεολαίοι, μπορούμε να ζήσουμε μαζί και να παλέψουμε μαζί ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.

Να βγούμε μαζί στον δρόμο και να σημάνουμε αντιφασιστικό συναγερμό απέναντι στα πογκρόμ και την ρατσιστική βία, στα νησιά, στον Έβρο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από και προς την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ!»

 

Το κάλεσμα της «Αληλεγγύη για όλους»:

Σήμερα, βλέπουμε να διαμορφώνεται μια κατάσταση όξυνσης της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που πριμοδοτείται, από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης  που με κλειστά σύνορα, pushback σε βάρκες με απελπισμένους πρόσφυγες, σχέδα δημιουργίας κλειστών κέντρων φυλακών,  αλόγιστη βία, καταστολή, και αυταρχισμό διογκώνει το προσφυγικό πρόβλημα και δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση στα νησιά και τον Έβρο.

Ταυτόχρονα σε όλη την χώρα διαμορφώνεται ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας ,έξαλλης πατριδοκαπηλείας , κατάλυσης κάθε έννοιας δικαίου.Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η παρουσία ακροδεξιών ταγμάτων εφόδου ,σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για παρουσία ακροδεξιών και ναζιστικών στοιχείων από την Ευρώπη.

Σαν «Αλληλεγγύη για Όλους» που μαζί με τις δομές όλα αυτά τα χρόνια βρεθήκαμε στο πλάι των προσφύγων σε Ειδομένη, Λέσβο αλλά και όπου υπήρχε ανάγκη , τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές, ρατσιστικές συμπεριφορές μας βρίσκει απέναντι.

Καλούμε όλους και όλες εσάς που  παλέψαμε μαζί ως αλληλέγγυοι να συμμετέχουμε στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες στις 18:30 στα προπύλαια

Διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά

Στις 6.00 στην Καμάρα

«Αυτή η κυβέρνηση επιφυλάσσει για όλους μας – ντόπιους ή μη – το ίδιο μέλλον: λιγότερες ελευθερίες, λιγότερα δικαιώματα, λιγότερα αγαθά, περισσότερη εκμετάλλευση, περισσότερη καταπίεση, περισσότερη βία. Και εμείς, πρέπει να καταλάβουμε πριν να είναι αργά ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας δεν έχει καλύτερη εγγύηση από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του διπλανού μας. Ανοιχτά σύνορα – άσυλο στους πρόσφυγες, χαρτιά στους/στις μετανάστ(ρι)ες (ναι, αλήθεια το εννοούμε!)», αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης

Συναυλία αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, με μια συναυλία στον πολυχώρο «WE!» κλείνει σήμερα Πέμπτη, 5/3, η καμπάνια της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης «Η Αλληλεγγύη Μας Είναι η Ζεστασιά Μας» .

Όπως αναφέρει το κάλεσμα:

Μετά από ένα μήνα συλλογής κουβερτών και υπνόσακων σε κοινωνικούς και κινηματικούς της πόλης της Θεσσαλονίκης, της Νεάπολης και των Συκεών, ολοκληρώνουμε την καμπάνια με ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό γλεντάκι, μια ευκαιρία για να συναντηθούμε, να δηλώσουμε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους/τις μετανάστ(ρι)ες που ζούνε μαζί μας και δίπλα μας και να μαζέψουμε και μια τελευταία γύρα ζεστών σκεπασμάτων.

Μουσικά θα φροντίσουν για αυτό o ZIAD RAJAB με το ούτι του και παραδοσιακά κομμάτια από τη Συρία, τα Ακούσματα Ανατολής [Duygu Üstünel (φωνή), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά), o Γιάννης Καρακαλπακίδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ψάλτης (βιολί/φωνή) και Φοίβος Αποστολίδης (κρουστά)], ο Δημήτρης Μυστακίδης με την κιθάρα του, οι Ρεβάνς και ο Σπύρος Γραμμένος που θα μας έρθει από την Αθήνα.

Η είσοδος στο χώρο θα είναι χωρίς υποχρεωτικό αντίτιμο – θα υπάρχουν, όμως κουπόνια ενίσχυσης για τα έξοδα της συναυλίας και φυσικά για την ενίσχυση της καμπάνιας (με τα έσοδα θα συμπληρωθούν κουβέρτες και sleeping bags).

About Author