Κοροναϊός: Έκτακτη σύσκεψη των Υπ. Υγείας στις Βρυξέλλες – Σε επιδημική φάση η Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να παραβρεθεί αύριο, Παρασκευή, στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κορωνοϊό, το δεύτερο το τελευταίο διάστημα.  Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιδημική φάση με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Επέμεινε δε στο γεγονός ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα, λόγω υποδιάγνωσης σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά, που όμως μεταδίδουν τον ιό.

Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Η Αμαλιάδα, μάλιστα, έχει περάσει στη φάση ΙΙ, δηλαδή της εξάπλωσης του κοροναϊού στην κοινότητα. Ωστόσο, «δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν».

Τα κρούσματα στη χώρα μας είναι συνολικά 31, 23 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Πάτρα. Μάλιστα, τρεις από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο αναφοράς στην εν λόγω περιοχή, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε ένας λαός πάρα πολύ δημοκρατικός, με πάρα πολλές ευαισθησίες και πρέπει να χειριστούμε και το θέμα του ιού με ψυχραιμία» τόνισε.

Ως προς τα μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο καθηγητής τόνισε ότι «δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δύο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών».

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό και τα κρούσματα, ακόμα κι αν είναι εκατοντάδες. «Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ έχει γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την επάρκεια ιατρικών υλικών και φαρμάκων. Έχουν ήδη προβλεφθεί αποθέματα σε υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ έχει γίνει και καταγραφή όλων των υπαρχόντων αποθεμάτων και stock piling σε φάρμακα ειδικά για το νέο ιό.

Παράλληλα, ενισχύονται ειδικές μονάδες και έχει γίνει πρόβλεψη και για κλίνες εντατικής θεραπείας.

Αναφορικά με τη θεραπεία, την Τετάρτη συναντήθηκε ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων τον κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνο, η οποία αποφάσισε για τα θεραπευτικά σχήματα που θα χορηγούνται στους ασθενείς που νοσούν πιο σοβαρά. Ήδη οι ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση με πνευμονία, αντιμετωπίζονται από την ομάδα των καθηγητών στο Ρίο με ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι όσο περνάει ο καιρός, η εργαστηριακή ανίχνευση του ιού, θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και όχι στα ελαφρά.

«Έτσι κάνει όλος ο κόσμος. Ήδη στην Ιταλία και σε άλλες πληττόμενες περιοχές με πολλαπλά κρούσματα, εκατοντάδες κρούσματα, ο έλεγχος γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και ακόμα και εκεί, βλέπε παράδειγμα Κίνα, υπήρχαν περιστατικά που τεκμηριώνονταν μόνο με πυρετό και πνευμονία, χωρίς καν εργαστηριακό έλεγχο (…) Όσο περνάει και προοδεύει αυτή η φάση της επιδημίας, ο εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται στα σοβαρά περιστατικά και μόνο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από το δίκτυο επιτήρησης», συνέχισε.

«Ένα δίκτυο που πιάνει όλη τη χώρα, για να βλέπουμε πώς πορεύεται ο ιός στη χώρα, όπως κάνουμε για τη γρίπη, ώστε να καταλάβουμε ότι υποχώρησε η έξαρση του ιού στην πατρίδα μας και να έχουμε μια καθαρή εικόνα στο πώς κινείται. Αυτά τα δίκτυα υπάρχουν και ενεργοποιούνται», συμπλήρωσε.

About Author