Δημοσκόπηση-έκπληξη στη Γερμανία: Υπέρ της κατανομής των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ τάσσεται το 48%

Δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό με αφορμή τους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα διεξήγαγε η εταιρεία Infratest-Dimap για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 48% απάντησε ότι κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να δεχθούν πρόσφυγες, ακόμη και αν άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιταχθούν, ενώ το 49% διαφωνεί.

Αναλυτικότερα, υπέρ τάσσεται το 75% των ψηφοφόρων των Πρασίνων (Die Gruenen), το 71% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και το 60% των Αριστερών (Die Linke) ψηφοφόρων.

Αντίθετα, το 95% των ψηφοφόρων του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και το 69% των Φιλελευθέρων (FDP) τάσσεται κατά.

Οι συντηρητικοί (CDU/CSU) ψηφοφόροι είναι υπέρ του να δεχτεί η Γερμανία και η Γαλλία τους πρόσφυγες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε ποσοστό 49%, ενώ το 46% διαφωνεί.

Το 51% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ το 45% την απορρίπτει. Το 59% πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να προσφέρει πρόσθετη στήριξη στην Τουρκία για να τηρήσει αυτή την συμφωνία και το 31% πιστεύει ότι πρέπει.

Το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα πρέπει να τα περάσουν και στη συνέχεια να κατανεμηθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο όμως απορρίπτουν αρκετές χώρες. Το 41% τάσσεται κατά του ανοίγματος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Την ίδια στιγμή, επτά μεγάλες γερμανικές πόλεις ζητούν από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει τις νομικές προϋποθέσεις για την υποδοχή παιδιών από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Ιδιαίτερα πρέπει να βοηθηθούν αμέσως ορφανά παιδιά, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε αυτούς», αναφέρει κοινή έκκληση των δημάρχων, την οποία μετέδωσε το «Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND). Η έκκληση, η οποία υποστηρίζεται επίσης από τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους θα δημοσιευθεί επισήμως σε εθνικό επίπεδο την Παρασκευή.

Εκτός από τον Πιστόριους, την έκκληση υπογράφουν οι δήμαρχοι της Κολωνίας, του Ντίσελντορφ, του Πότσνταμ, του Αννόβερου, του Φράιμπουργκ, του Ρότενμπουργκ και της Φρανκφούρτης επί του Όντερ (ανατολική Γερμανία).

Σύμφωνα με αυτήν την έκκληση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιηθεί και να δώσει τη δυνατότητα στις γερμανικές πόλεις να δεχθούν ασυνόδευτους πρόσφυγες σε εθελοντική βάση. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες γι ‘αυτό. Οι δήμαρχοι ανήκουν σε όλα σχεδόν τα κόμματα (Χριστιανοδημοκρατικό, Σοσιαλδημοκρατικό, Αριστερά, Πράσινοι).

Υπάρχουν επίσης και άλλες 140 πόλεις οι οποίες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν πρόσφυγες. Γι αυτό και ο Πιστόριους δήλωσε στο RND: «Το γεγονός ότι τόσο πολλοί δήμοι είναι έτοιμοι να δεχτούν τους πιο αδύναμους των αδυνάτων είναι ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού».

About Author