Προσφυγικό: Ο Ν. Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα – Μήνυμα στην Άγκυρα

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με το μεταναστευτικό και τις ευρύτερες προεκτάσεις του σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, θα ενημερώσει διαδοχικά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα των συναντήσεων, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στις 11:00 με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Συλλούρη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

11:30 Αγγελος Συρίγος (ΝΔ)

12:00 Γεώργιος Μαρίνος (ΚΚΕ)

13:00 Αντώνης Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση)

14:00 Γεώργιος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)

19:15 Σοφία Σακοράφα (Μέρα25)

Επίσης, θα ενημερώσει τηλεφωνικά τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ) λόγω απουσίας του τελευταίου στο εξωτερικό.

Μήνυμα Δένδια: Η Τουρκία χρησιμοποιεί κυνικά τους μετανάστες ως πιόνια για να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε χθες ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον αυστριακό ομόλογό του Α. Σάλενμπεργκ. Στον απόηχο των εκβιαστικών ενεργειών της Άγκυρας με το άνοιγμα των συνόρων για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «πρωτοφανή σε κυνισμό απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως πιόνια για την άσκηση διπλωματικών πιέσεων προς την Ευρώπη».

«Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Τούρκου ομόλογού μου ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η Άγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα, όχι μόνο διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορα της είναι ανοικτά, αλλά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους να μεταβούν στα χερσαία σύνορα ή τη θαλάσσια οριογραμμή μας. Συνεπώς, αυτό το μείγμα της επιθετικής εργαλειοποίησης του δράματος αυτών των ανθρώπων έχει συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Πρόκειται για ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη, μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις όπως η κατασκευή και η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παρότρυνση των τουρκικών αρχών προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα», σημείωσε ο κ. Δέδνιας.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους ομολόγους μας και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση συλλογικά. Έχω ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, ενώ πριν λίγο ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πρεσβευτών της ΕΕ και των πρεσβευτών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Αναμένουμε την ίδια έμπρακτη στήριξη και συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλα, ανεξαιρέτως, τα κράτη-μέλη της ΕΕ. H ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων. Με τον ομόλογό μου -στον οποίο μετέφερα τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση έκφραση ετοιμότητας της Αυστρίας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης- συζητήσαμε, επίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εδώ, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι κατά κανόνα παραβατική και πολλές φορές προκλητική, μετερχόμενη τις γνωστές σε όλους μεθοδεύσεις: την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αλλά και την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια σύνορα της ΕΕ, υπονομεύοντας τις συλλογικές μας προσπάθειες και υποδαυλίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση και η τρομοκρατία».

About Author