Προκλητικός Ερντογάν: Οι Έλληνες πνίγουν και σκοτώνουν μετανάστες”

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κάλεσε την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ να συμμορφωθούν με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ζήτημα των Συριακών προσφύγων.

«Καλούμε, συγκεκριμένα, την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους πρόσφυγες που ήρθαν στο έδαφός τους σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσίασε μια φωτογραφία όπου απεικονίζονται Έλληνες στην Συρία οι οποίοι διέφυγαν εκεί από τις ναζιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Ένα από τα αγόρια ή κορίτσια από την Ελλάδα σε αυτή τη φωτογραφία είναι ίσως ο παππούς ή η γιαγιά του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη», δήλωσε ο Erdogan.

«Ένας Έλληνας, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο, να μην δεχτεί πρόσφυγες στη χώρα του […], μην ξεχνάτε ότι μια μέρα θα μπορούσε να (σε μια παρόμοια κατάσταση) να αιτηθεί συμπόνιας», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ο οποίος ταξίδεψε από την Σόφια της Βουλγαρίας, για να συζητήσουν τη κατάσταση στην Idlib και την προσφυγική κρίση, μετά την απόφαση της Τουρκίας να μην εμποδίζει πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι κατευθύνονται προς τα ευρωτουρκικά σύνορα.

«Αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από την Άγκυρα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου γίνονται την ώρα που νέο κύμα μεταναστών προσπαθεί να φτάσει στην Ευρώπη από την Τουρκία αφού η χώρα άνοιξε τα σύνορά της.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «καταπατούν» τα ανθρώπινα δικαιώματα «χτυπώντας, βυθίζοντας πλοιάρια ακόμη και πυροβολώντας» εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

«Οι Έλληνες, που χρησιμοποίησαν κάθε μέσο προκειμένου να εμποδίσουν τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός τους, φτάνοντας μέχρι το σημείο να τους πνίγουν ή να τους σκοτώνουν με πραγματικές σφαίρες, δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι και οι ίδιοι μια ημέρα ίσως να έχουν ανάγκη συμπόνια», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξάλλου ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει να πετύχει να κηρυχθεί «εκεχειρία το συντομότερο δυνατό στην επαρχία Ιντλίμπ» της βορειοδυτικής Συρίας στη διάρκεια της συνάντησής του αύριο, Πέμπτη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή:ibna.gr

About Author