Τσίπρας: Να συγκληθεί το συμβούλιο αρχηγών – Σωστό το κλείσιμο συνόρων

Ιδιαίτερα επικριτικός κατά της κυβέρνησης για τη διαχείρισή της στοπροσφυγικό, ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Ο κ. Τσίπρας, ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. «Έχουμε καθήκον όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ακολουθήσουμε μια πολιτική που θα έχει διέξοδο» τόνισε

«Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι τόσο να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας όσο να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. «Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη. Αυτοι οι άνθρωποι δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Ερχονται για να περάσουν στην Ευρώπη» είπε.

«Σήμερα έχουμε τη μονομερή ακύρωση της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας. Και η ΕΕ τι κάνει; Σφυράει κλέφτικα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα όσα συμβαίνουν στις τελευταίες ημέρες δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζουν, είπε ο κ. Τσίπρας, γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να τηρεί την Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας. Αναφερόμενος στο τι πρέπει να πράξει τώρα η χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη…Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι δυστυχισμένοι δεν έρχονται για να μείνουν στην Λέσβο και στην Λήμνο, αλλά για να περάσουν στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Μας χτυπάνε την πλάτη και λένε ότι το πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ είναι η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης…Σήμερα που καλέσαμε τους αξιωματούχους στον Έβρο τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο, γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης”. Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία δήλωση κατά της Τουρκίας. ‘Ασκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν ασκεί πίεση στην Ευρώπη και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας”.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως ορθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα, ενώ ζήτησε να διαμορφωθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τονίζοντας: «Από τη στιγμή που υπάρχει μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η τωρινή κυβέρνηση. Και εμείς κλείσαμε τα σύνορα. Το 2015 μπήκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά ακριβώς γιατί είχαμε κλείσει αποτελεσματικά τα σύνορα στον Έβρο, χωρίς να δημιουργούμε μισαλλοδοξία. (…) Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας αλλά να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας. Και όταν έχουμε μια τέτοια απειλή να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αμέσως μετά τις εκλογές αποδυνάμωσε τις δυνάμεις ασφαλείας στο νομό Έβρο«Πρώτα απ όλα έχουμε μια Τουρκία που αυξάνει την προκλητικότητά της συνολικά, όχι μόνο με τις ροές. Με την τουρκολιβυκή συμφωνία, με την παρουσία του ερευνητικού στα ελληνικά ύδατα. Η κατάσταση των τελευταίων ημερών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ουσιαστική στήριξη από την ΕΕ. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είναι τα χερσαία σύνορα. Και το Μάιο του 2019, η κ. Γεροβασίλη είχε βρεθεί στον Έβρο και είχε ανακοινώσει την δημιουργία πλωτού σώματος συνοριοφυλακής στον Έβρο. Και ο κ. Χρυσοχοΐδης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές πήρε 80 συνοριοφύλακες από τον Έβρο για να φυλάνε τα Εξάρχεια. Το μεγάλο και το δύσκολο μέτωπο για τη χώρα είναι στα νησιά μας.  Βεβαίως και υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Αλλά όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου, οφείλεις βάσει του διεθνούς δικαίου να τον διασώσεις».

Διαχώρισε τη θέση του από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί το άνοιγμα των συνόρων, υποστηρίζοντας: «Οι νέοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν. Αλλά εμείς που διαχειριζόμαστε  αυτές τις καταστάσεις με βάση τις αξίες μας οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια».

Τη συμφωνία του σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα στον Έβρο, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως “δεν υπάρχει αμφιβολία, από τη στιγμή που υπάρχει απόπειρα μαζικής εισροής αυτό θα έπρεπε να κάνει κάθε κυβέρνηση”.

Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Mega “αυτό κάναμε κι εμείς” για να διευκρινίσει ότι “είχαμε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες” και επανέλαβε ότι “ορθώς κάνουμε και φυλάμε τα χερσαία σύνορα”.

Αφησε αιχμές για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη νέα κρίση, τονίζοντας πως «σφυράει κλέφτικα»: «Το 2015, 860.000 άνθρωποι καταγράφηκαν και πέρασαν από τα νησιά. Και από εκεί πέρασαν στην Ευρώπη. Η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, ήταν οι δύο γιαγιάδες στη Λέσβο. Ξαφνικά η ΕΕ κλείνει τα σύνορα και εμείς διεκδικήσαμε – με όποιες συμμαχίες είχαμε- να υπάρξει διέξοδος μέσα από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας αλλά και μέσω των μετεγκαταστάσεων . Η Μόρια ήταν μια εξέλιξη αρνητική – χτίστηκε για 2.500 ανθρώπους. Δεν θέλω να αποποιηθώ των ευθυνών μου, αλλά είχαμε βρει λύση. Σήμερα έχουμε μια μονομερή ακύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας από την Τουρκία. Και τι κάνει η ΕΕ; Σφυράει κλέφτικα, έρχεται στον Έβρο και μας χτυπάει φιλικά στην πλάτη. Όσο ήμουν πρωθυπουργός η συμφωνία εφαρμοζόταν.  Η κυβέρνηση να απειλήσει με βέτο σε όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και να απειλήσει την Τουρκία ακόμα και με κυρώσεις».

Τόνισε πως με τις κινήσεις της η κυβέρνηση έχει ταυτιστεί με τους «σκληρούς της Ευρώπης»: «Σωστά κλείσαμε τα σύνορα, αυτονόητο ήταν αυτό που έγινε. Αλλά δεν πρέπει να στήνεις επικοινωνιακές φιέστες με τους Ευρωπαίους την ώρα που φταίνε. Ταυτιστήκαμε και εμείς με τους σκληρούς της Ευρώπης. Αυτοί που έκλειναν σε εμάς τα σύνορα. Αυτοί θέλουν η Ελλάδα να γίνει “μαύρο κουτί”. Το πρόβλημά μας είναι ότι εδώ και επτά μήνες η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν γεωπολιτικό εκβιασμό τον οποίο όφειλε η κυβέρνηση να είχε προβλέψει και να αποτρέψει. Η κυβέρνηση αφήνει όλους τους μετανάστες στα νησιά γιατί δεν θέλουν οι τοπάρχες να πάρουν 100 – 200 πρόσφυγες στα χωριά τους. Χρειάζεται στρατηγική απέναντι σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο και να διεκδικήσουμε από τους ευρωπαίους συμμάχους».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αναφέροντας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν συγκαλεί συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει μια πολύ ακραία επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, δεν υιοθετώ τα περί εισβολής, γιατί η εισβολή είναι πόλεμος. Και πρέπει να νικήσεις τον αντίπαλο, που αντίπαλος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι οι πρόσφυγες. Αν δεν θέλει να συγκαλέσει συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ας με έπαιρνε τηλέφωνο να ρωτήσει πως διαχειρίστηκα εγώ την κρίση. Και από πάνω μας κάνουν πλακίτσα για το που ήμουν την Καθαρά Δευτέρα; Είναι ανεύθυνα πράγματα αυτά. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή πολιτική».

Απαντώντας στις αιχμές της  ΝΔ περί απουσίας του από το δημόσιο διάλογο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Είναι αστείο η ΝΔ να ψάχνει να με βρει ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Δεν είμαι εγώ πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ο κ. Μητσοτάκης. Θα ευχόμουν αυτές τις ώρες, το κυβερνών κόμμα να δείξει υπευθυνότητα. Το εύκολο είναι να κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Το δύσκολο είναι να υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης. Την Παρασκευή συγκάλεσα σύσκεψη με τη συμμετοχή πρώην υπουργών της κυβέρνησης μου και βγάλαμε αναλυτική ανακοίνωση. Έκανα δήλωση την προηγούμενη ημέρα. Ο λαός ψήφισε κάποιον να διαχειριστεί την κρίση. Όχι εμένα όμως. Έχω διαχειριστεί κρίσεις και ήμουν εκεί, και τα διαχειρίστηκα με σχετική επιτυχία. Στους επτά μήνες αυτούς μήνες το προσφυγικό χειροτέρεψε. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.600 και σήμερα έχει 25.000».  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στην Λέσβο και στην Χίο αποδοκιμάζοντας τις συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές, και τις υπερβολές των δυνάμεων της Αστυνομίας αλλά και από τους κατοίκους. Αυτά θα πρέπει να μείνουν εδώ και να μην διεισδύσουν στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Η συνέντευξη ξεκίνησε, όπως αναμενόταν, από το…παράδοξο της εμφάνισής του στο Mega και συνεχίστηκε ζωηρή:

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η διαφορά, σε σχέση με το παρελθόν, είναι πως τώρα το Mega έχει άδεια.

«Χαίρομαι που είμαι εδώ μαζί σας. Να ευχηθώ καλή επιτυχία. Έχει περάσει πολύς ο χρόνος από τότε που ήρθα ξανά στο Mega το οποίο τούτη τη φορά έχει κάτι που δεν είχε το προηγούμενο κανάλι: Άδεια λειτουργίας. Και αυτό είναι μια κατάκτηση να υπάρχουν κανόνες, να μην εκπέμπει κανένας παράνομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Ερχονται για να περάσουν στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το κρίσιμο σήμερα «δεν είναι τόσο να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας όσο να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας» και ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλεία και έχει γεωπολιτικές βλέψεις».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε εκβιασμό της Τουρκίας τον οποίο η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει ,γιατί απειλούσε καιρό πριν, και θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών» και διερωτήθηκε «γιατί ο Μητσοτάκης δεν συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιμετωπίσει «αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση το 2015 και το 2019», απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «τα αυτονόητα είναι η φύλαξη των συνόρων. Αν η επιλογή της αποτροπής είναι να δημιουργούν συνθήκες κολαστηρίου στα νησιά και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε τους δυστυχισμένους να έρθουν, είναι λάθος». «Σωστά κλείσαμε τα σύνορα αλλά δεν βοηθάνε οι επικοινωνιακές φιέστες της κυβέρνησης», είπε.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει γεωπολιτική απειλή»
«Η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές πομφόλυγες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στο Mega Chanel.

Υποστήριξε ότι στην παρούσα κρίση η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα, και αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων. Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί ανέχεται μία πολιτική που βλέπει την Ελλάδα σαν μαύρο κουτί και πρόσθεσε ότι “διεθνοποιώ δεν σημαίνει απλώς ενημερώνω αλλά διεκδικώ”. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας απειλώντας ακόμη και με βέτο..

Σημείωσε ότι είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων μας αλλά άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και του καταλόγισε αλαζονεία, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται στοιχειώδης συνεννόηση από την πλευρά των πολικών δυνάμεων”. Από την δική του πλευρά υπογράμμισε ότι “είναι έτοιμος να βάλει πλάτη και εξέφρασε τον φόβο ότι η χώρα είναι μπροστά σε αδιέξοδο”.

“Υπήρξε προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τη πλευρά Ερντογάν” είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “το κρίσιμο σήμερα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στο προσφυγικό αλλά επεκτείνεται στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας…Και οφείλουμε οι πολιτικές δυνάμεις. να έχουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης”.

Όλα όσα συμβαίνουν στις τελευταίες ημέρες δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζουν, είπε ο κ. Τσίπρας, γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να τηρεί την Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας. Αναφερόμενος στο τι πρέπει να πράξει τώρα η χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη…Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι δυστυχισμένοι δεν έρχονται για να μείνουν στην Λέσβο και στην Λήμνο, αλλά για να περάσουν στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Μας χτυπάνε την πλάτη και λένε ότι το πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ είναι η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης… Σήμερα που καλέσαμε τους αξιωματούχους στον Έβρο τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο, γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης”. Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία δήλωση κατά της Τουρκίας. ‘Ασκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν ασκεί πίεση στην Ευρώπη και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας”.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “μόλις ανέλαβε απέσυρε δυνάμεις από τον Έβρο και τους μετέφερε στα Εξάρχεια”. Για την θέση της νεολαίας του κόμματός του είπε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία και πρόσθεσε ότι “εμείς όμως οφείλουμε με βάση τις αξίες μας να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια”.

Άσκησε επίσης κριτική για λάθη και παραλείψεις τους τελευταίους επτά μήνες και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι “αφήνει τα νησιά να βουλιάζουν για να μην δυσαρεστήσει γαλάζιους δημάρχους στην ηπειρωτική Ελλάδα”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην παρούσα κρίση ο κ. Μητσοτάκης “δεν συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών παρότι λέει ότι αντιμετωπίζουμε απόπειρα εισβολής…Η κυβέρνηση επιδεικνύει ανεύθυνη στάση και η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στην Λέσβο και στην Χίο αποδοκιμάζοντας τις συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές, και τις υπερβολές των δυνάμεων της Αστυνομίας αλλά και από τους κατοίκους. «Αυτά θα πρέπει να μείνουν εδώ και να μην διεισδύσουν στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

About Author