Φον ντερ Λάιεν: 700 εκατ. στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Μετά την επιθεώρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων από αέρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ και ο Νταβίντ Σασόλι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες εξόδου από τη χώρα τους, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Είναι σημαντικό για εμένα να βρίσκομαι εδώ. Τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά. Θέλω να εκφράσω και τη συμπόνοια μου για τους μετανάστες, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων της Τουρκίας». «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», σημείωσε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Κομισιόν θα ενισχύσει την Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και ως προς τη θωράκιση των συνόρων με την αρωγή της FRONTEX. Συγκεκριμένα, η FRONTEX θα παράσχει στη χώρα μας ομάδα ταχείας παρέμβασης, 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες ενώ η Κομισιόν θα ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα με το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, τα 350 εκ των οποίων είναι διαθέσιμα για άμεση εκταμίευση.

Η φον ντερ Λάιεν έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και ψύχραιμες δράσεις. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός. Θέλω να ευχαριστησω την Ελλάδα που αποτελεί τη δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα».

About Author