Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη για “εκατομμύρια μετανάστες” που θα φτάσουν στην Ελλάδα

Για κρίση μακράς διαρκείας στον Έβρο και τα νησιά προετοιμάζονται οι Ελληνικές αρχές καθώς όλα δείχνουν πως αφενός ο Ταγίπρ Ερντογάν προτίθεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την πίεση προς τους Ευρωπαίους προωθώντας μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά σύνορα, αφετέρου καθώς είναι προφανές πως η Ε.Ε δεν προτίθεται να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδουν ανεξάρτητοι Τούρκοι δημοσιογράφοι αλλά και σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Τούρκου προέδρου, νωρίτερα, ο Ερντογάν δέχθηκε τηλεφωνήματα από ξένους ηγέτες που του ζήτησαν να κλείσει τα τουρκικά σύνορα. Η απάντηση ήταν πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές πρόσφατα για σχετικές εξελίξεις και πως μεγάλος αριθμός προσφύγων προωθείται προς την Ευρώπη. Είπε, μάλιστα, πως ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών που κινούνται προς την Ελλάδα θα αυξηθει τις επόμενες μέρες.

Στην Αθήνα ο συναγερμός εξακολουθεί να χτυπάει «κόκκινο», με τον πρωθυπουργό να έχει ανοιχτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, ενώ την Τρίτη θα επισκεφτεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τον Έβρο.

Από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον «διπλωματικό μαραθώνιο» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα, πέραν των άλλων, θα ήθελε μια διπλωματική πρωτοβουλία του Βερολίνου και του Παρισιού, ώστε να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας στη Συρία, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

¨Οπως αναφέρει και το διαίτερα κρίσιμη στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του τούρκου Προέδρου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, την προσεχή Πέμπτη ενώ αναβάλλεται τελικά η τετραμερής της Άγκυρας με Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία, που είχε προγραμματιστεί πριν την κρίση, για την ίδια μέρα, στην Κωνσταντινούπολη. Έως την Πέμπτη, συνεπώς, η λογική λέει πως δύσκολα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένεται να ενταθούν.

 

«Εκατομμύρια» μετανάστες θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της, είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Οι αριθμοί αυτοί, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα όσα διαπίστωσαν οι ανταποκριτές του επί τόπου, «φαίνονται υπερβολικά υπερεκτιμημένοι».

Απευθυνόμενος εξάλλου στο συριακό καθεστώς, ο Ερντογάν είπε ότι οι απώλειες σε στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει υποστεί μέχρι τώρα λόγω των επιθέσεων της Τουρκίας και των ανταρτών «είναι απλώς η αρχή». Κάλεσε τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν στις γραμμές που έχει καθορίσει η Άγκυρα απειλώντας πως αν δεν το κάνουν «δεν θα μείνει κεφάλι στους ώμους τους».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

About Author