ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα δέχεται “ασύμμετρη απειλή”

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το έκτακτο ΚΥΣΕΑ που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε ανακοινώσει.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ μετά από συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. “Η Τουρκία γίνεται κράτος διακινητής” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου

Στέλιος Πέτσας. Όλα όσα θα ισχύσουν.

“Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως “τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση”.

Και συνέχισε: “Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της”.

Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα:

Το όργανο, που έχει πλέον μετονομαστεί σε σε Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, έχει επίσης ευρύτερες αρμοδιότητες, όπως λέει και ο τίτλος του, καθώς πλέον δεν περιορίζεται στην Άμυνα αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της Ασφάλειας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα διαφοροποιηθεί η σύνθεσή του για να συμπεριληφθεί και η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ενημερώσει για την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες. Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής αλλά και για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε νωρίτερα στο τηλέφωνο με τον Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση.

About Author