Σχεδιάζεται νομοθετική πρωτοβουλία και δράσεις για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων στην οικονομία από τον κοροναϊό

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος προκαλεί τριγμούς και στην οικονομία. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένονται σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, υπό το συντονισμό του υπουργείου Υγείας, τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομικών θα καταλήξουν σε ένα πλαίσιο δράσεων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί όταν και αν κριθεί σκόπιμο. «Προφανώς υπάρχει προβληματισμός. Δεν υπάρχει ακόμα ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος αναφορικά με το κατά πόσο έχει επηρεαστεί η οικονομία, ωστόσο όπως φάνηκε από τη συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με το Γάλλο ομόλογο του, αυτός ο προβληματισμός είναι κοινός και έντονος σε όλους τους Ευρωπαίους.

Ήδη, καταγράφονται προβλήματα στο πεδίο της Ναυτιλίας, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας πρόκειται να συναντηθεί με τους ξενοδόχους, προκειμένου να εξεταστούν τα πρώτα στοιχεία από το «ευαίσθητο» πεδίο του Τουρισμού. Επί τάπητος θα τεθούν στοιχεία για τις κρατήσεις, τις ακυρώσεις και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ή ήδη έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στις μεταφορές, κυρίως στις αεροπορικές. Ενδεικτικά, η Γαλλία υπολογίζεται ότι θα χάσει μεγάλο μέρος από τα 2,5 εκατομμύρια Κινέζων τουριστών, ενώ ο φετινός στόχος για 500 χιλιάδες Κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα είναι προφανές ότι απομακρύνεται.

Ο Γάλλος υπουργός, μεταφέροντας το κλίμα από το G20 στο Ριάντ, σημείωσε ότι ο παγκόσμιος συναγερμός για το κορωνοϊό και το ντόμινο επιπτώσεων στην οικονομία, καθιστά λίαν επίκαιρη τη συζήτηση για την απεξάρτηση της Ευρωζώνης από την Κίνα. «Ο τομέας των φαρμάκων εξαρτάται σε ποσοστό 80- 85% από την Κίνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να αναφέρει εάν υπάρχει κάποιο πλάνο για το πώς μπορεί να δρομολογηθεί αυτή η απεξάρτηση.

Στο καθαρά διμερές επίπεδο, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία του Παρισιού, για ενίσχυση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ ο Μπρούνο Λεμέρ αναδεικνύοντας τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (αναβαθμίσεις, χαμηλά επιτόκια, υψηλότερη ανάπτυξη), εστίασε το γαλλικό ενδιαφέρον στα πεδία της Ενέργειας και της Άμυνας. Σε ερώτηση, δε, για την αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP, ο Γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, απολύτως δικαιολογημένο το αίτημα της Αθήνας για εξαίρεση από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, των μεταναστευτικών δαπανών.

Το θέμα γι’ αυτές τις δαπάνες, ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ, εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι θα «κλείσει» στο Eurogroup του Μαρτίου, ενώ οι αποφάσεις για τα ANFA- SMP αναμένονται τον Ιούνιο, χωρίς να είναι, όμως, βέβαιο ότι η αλλαγή χρήσης μπορεί να ξεκινήσει από φέτος.

Πηγή: iefimerida.gr –

About Author