Novartis: Η ώρα των “Σαράφη” και “Κελέση” – Καταθέτουν εξ αποστάσεως στην προκαταρκτική

Καταθέτουν το απόγευμα, με προστασία του προσώπου και της ανωνυμίας τους, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» στις 16:00 και «Αικατερίνη Κελέση» στις 20:30. Προηγουμένως, στις 11 το πρωί, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα συνεδριάσει ενόψει της λήψης καταθέσεων.

Ο Άρειος Πάγος δικαιώνοντας τη μυστικότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος έδωσε τη δυνατότητα στους μάρτυρες να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν.

Έτσι, κλιμάκιο της επιτροπής- αυτή τη φορά θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ- θα περάσει την πύλη της ΓΑΔΑ στις 4 το απόγευμα προκειμένου να εξετάσει τον «Σαράφη». Ωστόσο, σε αντίθεση με την προηγούμενη βδομάδα, δεν θα ανέβει στον 14ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης αλλά θα μείνει μερικούς ορόφους πιο κάτω καθώς η κατάθεση δεν θα γίνει δια ζώσης. Και αυτό γιατί οι μάρτυρες ήδη έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους, να εξεταστούν με ηλεκτρονικά μέσα και τη χρήση μηχανήματος που θα αλλοιώνει τη φωνή τους (σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα). Λίγες ώρες αργότερα πάντως (στις 20:30) σειρά θα πάρει η «Κελέση» η οποία εμφανίστηκε και αυτή στην αστυνομία ενημερώνοντας για τη πρόθεσή της να εξεταστεί.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι καταθέσεις δεν θα δοθούν δια ζώσης και οι μάρτυρες δεν θα έχουν εμφανή τα χαρακτηριστικά τους ούτε θα είναι γνωστή η πραγματική τους ταυτότητα ήδη έχει μεταβάλει τις προθέσεις των κομμάτων. ΚΚΕ και Ελ. Λύση εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην εξέταση, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις-κατάθεση χωρίς κουκούλα- που είχαν θέσει από την αρχή.

Η απάντηση του Α. Πάγου και ο προγραμματισμός

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή θα κάνει μια συνεδρίαση νωρίτερα σήμερα (11:00) το πρωί προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση των όσων συνέβησαν και να καθορίσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Υπάρχουν βέβαια και εκκρεμότητες που αφορούν στην απάντηση του Αρείου Πάγου- αναμένεται σήμερα- σε δύο άλλα ερωτήματα που είχαν τεθεί:

  • Η αποστολή από την Εισαγγελία διαφθοράς όλων των εγγράφων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία της Novartis στην προανακριτική. Η Ελ. Τουλουπάκη όντως έστειλε την Παρασκευή CD με υλικό, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν έγγραφα που η επιτροπή κρίνει αναγκαία για τη συνέχιση της έρευνάς της. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια αντίδραση για τους χειρισμούς τής κ. Τουλουπάκη.
  • Η επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων.

Από κει και πέρα η επιτροπή θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την σειρά των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν σε αυτή. Πριν από την εμφάνιση των «Σαράφη» και «Κελέση» υπήρχε η σκέψη να προχωρήσει κανονικά ο κατάλογος και να τεθεί εκ νέου το ζήτημα των προστατευόμενων σε δεύτερο χρόνο. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα υπάρξει επιμονή σε αυτό αν και όλες οι ενδείξεις λένε ότι η εξέταση των μαρτύρων θα ολοκληρωθούν κανονικά σήμερα.

Την Τρίτη πάντως έχει προγραμματιστεί να καταθέσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, την Τετάρτη, ο επιχειρηματίας, Σ. Μιωνή, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό την Πέμπτη θα κληθεί η κ. Τουλουπάκη. Στο μεσοδιάστημα βέβαια, υπάρχει και η εκκρεμότητα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει από την επιτροπή να επικοινωνήσει μαζί του τη τρέχουσα εβδομάδα για τον καθορισμό της εξέτασης. Άλλωστε, λόγω της πίεσης του χρόνου (17 Μαρτίου πρέπει να ξεκινήσει η συγγραφή του πορίσματος) οι εργασίες της επιτροπής πρέπει να επισπευσθούν.

Υπενθυμίζεται πως εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και η απάντηση στο ερώτημα του πώς πρέπει να γίνει η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο. Μέχρι και πριν από λίγη 24ωρα ωστόσο δεν ήταν σαφές αν η διεύρυνση αυτή θα αφορά σε αδικήματα.

About Author