Κατάθεση «Μάξιμου Σαράφη»- ΝΔ: «Τα παίρνει όλα πίσω» – ΣΥΡΙΖΑ: «Επιβεβαιώνει όλα όσα έχει καταθέσει»

Πολιτική κόντρα αλλά και «μάχη» αντικρουόμενων διαρροών για τα όσα φέρεται να καταθέτει ενώπιον του κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», στη ΓΑΔΑ, για την υπόθεση της Novartis. Από την πλευρά της ΝΔ τα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι ο «Σαράφης» δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα ή ότι παίρνει πίσω όσα είχε πει για πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πλήρη επιβεβαίωση του σκανδάλου στην υπόθεση Novartis και όσων είχε καταθέσει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα και πως όσα κατέθεσε ενώπιον των δικαστικών αρχών, δήλωσε ότι ήταν «πιθανολογήσεις». Φέρεται δε, πως εξαιρεί από την εμπλοκή τους στην υπόθεση τα περισσότερα από τα «10» πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων τους τους Α. Σαμαρά, Δ. Αβραμόπουλο και Γ. Στουρνάρα.

Ειδικότερα, πηγές προσκείμενες της στη ΝΔ αναφέρουν πως «τα παίρνει όλα πίσω», καθώς φέρεται να είπε:

«Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα. Δεν έχω κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, λένε οι ίδιες πηγές, «αδειάζει» την Ελένη Τουλουπάκη για την υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας τον Νίκο Μανιαδάκη.

Σε ό,τι αφορά στον Νίκο Μανιαδάκη, ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- πως ο ίδιος κατέθεσε ήδη από τις αρχές Γενάρη ότι είχε εμπλοκή, αλλά πως η Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε ως γεγονός, γιατί είπε του «Σαράφη» ότι «δεν ήθελε να τον εμπλέξει».

Όπως φέρεται να είπε, λένε πηγές από τη ΝΔ, «από τον Ιανουάριο του ’18 είχα πει στην Τουλουπάκη για Μανιαδάκη, αλλά μου είπε “άστον για μετά”».

Αναφορικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι πιθανολόγηση».

Φέρεται να χαρακτήρισε ανακριβές το έγγραφο του FBI ότι ήταν μάρτυρας, ενώ δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’ αντιπαράσταση.

«Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω», φέρεται να υποστήριξε επίσης. Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαράφης φέρεται να κατέθεσε πως δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο για «Σαλμά, Κουτουμάνη, Λυκουρέτνζο, Βενιζέλο και Άδωνι Γεωργιάδη». Για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI είπε ότι ειναι ανακριβές.

Πηγές από την Προανακριτική Επιτροπή ανέφεραν ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να είπε:

«Ό,τι λέω είναι πιθανολόγηση. Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς. Ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν έχω κανένα στοιχείο. Κι ότι είπα είναι πιθανολόγηση. Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω. Ούτε για Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο».

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον προστατευόμενο μάρτυρα να αρνείται την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με Μανιαδάκη, Δεστεμπασίδη και Βουλκίδη και να αφήνει υπαινιγμούς για διαρροές Τουλουπακη στο Documento για Μανιαδάκη.

«Για τον κ. Μανιαδακη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή. Αλλά δεν το κατέγραψε (σ.σ. Ε. Τουλουπακη) γιατί δεν ήθελε πιθανολογω να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας. Μετά από 10 μήνες με κάλεσε η κ. Τουλουπακη και μου είπε δεν έχω πρόβλημα γίνε συγκεκριμένος για τον Μανιαδάκη. Εγώ δεν είχα μιλήσει με το Documento που το είχε γράψει. Μόνο στην κ. Τουλουπακη είχα πει για την εμπλοκή Μανιαδάκη. Δεν ξέρω πως διέρρευσε», φέρεται να κατέθεσε.

«Ανακρούει πρύμνα ο Σαράφης κι αλλάζει τόνους μπροστά στο φιάσκο Παπαγγελόπουλου.  Μπούμεραγκ και η διαδικασία των κουκουλοφόρων για ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασει βουλευτής της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις καταθέσεις του ενώπιων των εισαγγελέων διαφθοράς, ο «Σαράφης», έχει ονομάσει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες στον χώρο της υγείας ότι έλαβαν χρήματα για να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση. Ιδιαίτερα έχει περιγράψει τον κύκλο των παράνομων πληρωμών με εταιρείες-οχήματα, μέσω των οποίων ξεπλένονταν χρήματα για να φθάσουν στους τελικούς αποδέκτες, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Έχει εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο Hararvd Project, μέσω του οποίου η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνει το σκάνδαλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μέσω διαρροής δίνει τη δική του εκδοχή για τα όσα φέρεται να κατέθεσε ο «Σαράφης». Σύμφωνα λοιπόν με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να επανέλαβε όλες τις καταθέσεις που έχει δώσει για τη Novartis. Καταθέσεις που αποδεικνύουν ότι υπήρξε ροή “μαύρου” χρήματος σε πολιτικούς και εξηγεί πως στήθηκε το σκάνδαλο. Δίνει επίσης στοιχεία για το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες – πλυντήριο καθώς και το πώς γινόταν το ξέπλυμα χρήματος μέσω διαφημιστικών».

Επίσης κατά τις ίδιες πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαίωσε όλα όσα κατέθεσε για τους γιατρούς, για τις δωροδοκίες προσώπων ενώ φέρεται επίσης να επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για το ρόλο του Μανιαδάκη και του Βουλκίδη. Κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, μίλησε για έλεγχο των ΜΜΕ ώστε να δημιουργηθεί κλίμα και να μπορούν να εισαχθούν στην αγορά τα καινούργια φάρμακα της Novartis. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο «Σαράφης» φέρεται να είπε ότι «ομολογούσε ο Φρουζής για δωροδοκίες και πολιτικών προσώπων και γιατρών και κρατικών αξιωματούχων».

Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά ο «Σαράφης» φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο, καθώς επίσης και ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση, ή παρότρυνση. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως δεν κατέθεσε κανένα ψεύδος, και φέρεται να υποστήριξε πως όλα όσα κατέθεσε τα γνωρίζει εκ των έσω της εταιρείας και είναι βέβαιος για όσα έχει καταθέσει. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι αυτοβούλως και μετά από σοβαρή περίσκεψη αποφάσισε να ενταχθεί στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς όπως φέρεται να ισχυρίζεται, κινδυνεύει η ζωή του και φέρεται να κατήγγειλε όλους όσους τον καθυβρίζουν για όσα έχει καταθέσει.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις καταθέσεις του ενώπιων των εισαγγελέων διαφθοράς, ο «Σαράφης», έχει ονομάσει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες στον χώρο της υγείας ότι έλαβαν χρήματα για να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση. Ιδιαίτερα έχει περιγράψει τον κύκλο των παράνομων πληρωμών με εταιρείες-οχήματα, μέσω των οποίων ξεπλένονταν χρήματα για να φθάσουν στους τελικούς αποδέκτες, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Έχει εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο Hararvd Project, μέσω του οποίου η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

Όσον αφορά το Δημήτρη Αβραμόπουλο, έχει καταθέσει για την περιβόητη προμήθεια των εκατομμυρίων εμβολίων για τον ιό Η1Ν1 την περίοδο 2008-2009 και υπερτιμολογήσεις μέσω εκδηλώσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,  την ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρίας με αμοιβές που διοχετεύονταν μέσω της Communication in practice του Γριβέα και άλλες υπερτιμολογήσεις για δημοσιότητα. Καθώς και το διαγωνισμό για το μοριακό έλεγχο του αίματος με “μίζα” κάτω των 4 εκατ. ευρώ.  Για το Μ. Σαλμά κάνει αναφγορές σε κάποιες δωροδοκίες μέσω του Βουλκίδη ενώ για το Γ. Στουρνάρα αναφέρεται σε ευνοϊκούς συμψηφισμούς που είχε κάνει  για χρέη προς το Δημόσιο με rebate και clow back,  όπως και για το ρόλο της εταιρίας mindwork της συζύγου με τις αυξημένες χορηγίες των φαρμακευτικών προς αυτήν.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν νωρίτερα κοινοβουλευτικές πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Γκιόλας έθεσαν το ζήτημα να εξεταστούν οι μάρτυρες από όλα τα μέλη της Επιτροπής κι όχι μόνο από τους εισηγητές, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπούγας, προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Ακολουθούν αποσπάσματα από τον διάλογο των μελών της Επιτροπής:

Γ. Ραγκούσης: Δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες.
Γ. Μπούγας: Φέρνετε προσκόμματα.
Γ. Ραγκούσης: Φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;
Γ. Γκιόλας: Είναι προκλητικό να μας κάνει μαθήματα προστασίας των θεσμών η πλειοψηφία. Ως μέλη της Επιτροπής, διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος για να υποβάλλουμε ερωτήσεις στους μάρτυρες.

About Author