Τι είναι το “spezzato” και τι πρέπει να γνωρίζουν οι λάτρεις της ανδρικής μόδας

Spezzato στα ιταλικά σημαίνει «σπασμένο», όπως το τζάμι ή το τηλέφωνο. Αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρέπει να συγχέεται με την έτερη διάσημη ιταλική λέξη sprezzatura (η επίτευξη της ανεπιτήδευτης κομψότητας) που αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνη της, ας προχωρήσουμε στο παρασύνθημα.

Ο όρος spezzato χρησιμοποιείται όταν επιστρατεύουμε κομμάτια από διαφορετικά κοστούμια για τη δημιουργία ενός νέου συνόλου. Εάν, για παράδειγμα, φορέσουμε το σακάκι από το μπλε κοστούμι μας με το γκρι παντελόνι ενός άλλου κοστουμιού, τότε έχουμε ένα σύνολο spezzato. Οι Ιταλοί λατρεύουν την κομψότητα και πάντα αναζητούν τρόπους να την αναδείξουν, κάνοντας τα πάντα όμως λίγο πιο ανέμελα.

Με μια πρώτη ματιά το spezzato φαίνεται εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο φέρελπις λειτουργός αυτής της «τέχνης» θα πρέπει να μάθει ν’ ακολουθεί κάποιους κανόνες, να «ακούει» τις υφές των υφασμάτων και να κατανοεί σε βάθος την αρμονία των χρωμάτων πριν σαλπάρει προς τα αχαρτογράφητα νερά της ενδυματικής αποδόμησης. Παρακάτω, καταγράφουμε ορισμένες βασικές αρχές που θα σας βοηθήσουν ν’ αποφύγετε τις… κακοτοπιές.

Τα μονόχρωμα κοστούμια «σπάνε» πιο δύσκολα από αυτά που φέρουν μοτίβα. Ένα σακάκι από κοστούμι με μοτίβο houndstooth ή prince of wales μπορεί να φορεθεί ευκολότερα με ένα διαφορετικό μονόχρωμο παντελόνι. Αυτός είναι άλλωστε ο κανόνας, αφού τα περισσότερα «ορφανά» σακάκια, δηλαδή τα sport jackets, διαθέτουν μοτίβα. Βέβαια, είναι πολύ πιο δύσκολο να φορέσει κάποιος το παντελόνι ενός κοστουμιού με μοτίβο μ’ ένα μονόχρωμο σακάκι, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Γιλέκο και spezzato

Το μόνο μοτίβο που δεν επιδέχεται «σπασίματος» είναι η ρίγα. Ένα pinstripe σακάκι νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν οι ρίγες του συμπληρώνονται ομοιόμορφα και στο παντελόνι, δημιουργώντας ένα ενιαίο αποτέλεσμα που φτάνει έως το ύψος των παπουτσιών. Ένας γενικός κανόνας, στον οποίο πρέπει πάντα να δίνεται η αρμόζουσα προσοχή, είναι ο εύστοχος συνδυασμός των μοτίβων. Σώφρον είναι όταν το σακάκι φέρει ένα ευμέγεθες μοτίβο να μη συνδυάζεται με ανάλογου μεγέθους μοτίβα στα άλλα στοιχεία που συνθέτουν την εμφάνιση, εκτός αν κάποιος σκοπεύει να παραστεί σε παιδικό πάρτι ως κλόουν.

Όταν οι υφές και το γενικότερο στιλ ταιριάζουν

Εφόσον οι υφές και το γενικότερο στιλ ταιριάζουν, ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι πλέον μια εύκολη δουλειά
Για να «σπάσει» ένα μονόχρωμο κοστούμι, θα πρέπει να βρει την ανάλογη «παρέα». Ένα σκούρο μπλε σακάκι μπορεί να δείχνει υπέροχο μαζί με ένα ανοιχτό γκρι παντελόνι από ένα άλλο κοστούμι, αλλά όχι με ένα τζιν ή με ένα στενό βαμβακερό chino. Το παντελόνι θα πρέπει να ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο το γενικότερο στιλ του σακακιού.

Όταν οι υφές και το γενικότερο στιλ ταιριάζουν

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η υφή των υφασμάτων. Καθώς τα περισσότερα κοστούμια είναι από μαλλί, τους αρέσει να βρίσκονται μαζί με μαλλί αλλά πάντα με την ανάλογη υφή. Ένα βαρύ τουίντ σακάκι κάνει καλή συντροφιά με ένα φανελένιο παντελόνι, αλλά ένα αέρινο hopsack δε θα συμπαθήσει καθόλου ένα χειμωνιάτικο worsted. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα υφάσματα: το μόνο που χρειάζεται είναι κοινή λογική και προσοχή στη λεπτομέρεια. Μόνο ένας… ανισόρροπος θα συνδύαζε λινό σακάκι με κοτλέ παντελόνι, σωστά; Το «κλειδί» εδώ είναι η συνέπεια και η αρμονία.

Mariano και Luca Rubinacci

Πηγή: monopeto.gr

About Author