Μπακογιάννη: Να προχωρήσει, έστω και υπό δύσκολες συνθήκες, ο διάλογος με την Τουρκία στην προσπάθεια κατάρτισης συνυποσχετικού προς την Χάγη- Το ταγκό θέλει δύο…

Την υπεράσπιση της άποψης για μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στα ελληνοτουρκικά συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη με συνέντευξή της στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, απαντώντας, μάλιστα, εμμέσως αλλά σαφώς στους αρνητές αυτής της θέσης και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία, ακόμα και εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, και είπε πως πρέπει η Ελλάδα να προετοιμασθεί για τη Χάγη, ώστε, όταν και εφόσον φτάσει η στιγμή, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην συρθεί από τις πιέσεις άλλων, εννοώντας, προφανώς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.

Τι δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη

Ερώτηση: “Σας ανησυχούν απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως αυτή του κ.Σαμαρά, ο οποίος έχει ταχθεί ρητά κατά της προσφυγής στη Χάγη, μιλώντας για εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας; Τι απαντάτε στις απόψεις αυτές;

Ν.Μπακογιάννη: ” Είμαι έτοιμη να ακούσω κάθε πρόταση εποικοδομητική, η οποία θα περιλαμβάνει και το επόμενο στάδιο. Διότι δεν φτάνει η άρνηση μιας πολιτικής πρέπει να υπάρχει και η περαιτέρω πρόταση για το τι θα γίνει . Ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο. Πώς μπορεί να λυθεί η εκκρεμότητα. Η πρόταση για προσφυγή στη Χάγη δεν είναι δική μου , είναι πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σήμερα, πρόταση των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων.

Έχω ακούσει πολλούς αρνητές της πρότασης για παραπομπή στη Χάγη, αλλά δεν έχω ακούσει καμία εναλλακτική πρόταση . Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αδράνεια στην εξωτερική πολιτική και η βραχυπρόθεσμη διαχείριση, έχουν αρνητικά αποτελέσματα”.

Ερώτηση: “Έχετε ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά. Πόσο εφικτή θα ήταν η λύση αυτή στη σημερινή. συγκυρία με δεδομένη την αρνητική στάση της άλλης πλευράς ως προς την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών ;

Ν.Μπακογιάννη: “Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι ante portas. Αυτό το οποίο ισχυρίζομαι , είναι ότι πρέπει να προχωρήσει , έστω και υπό δύσκολες συνθήκες, και σήμερα έχουμε πραγματικά δύσκολες συνθήκες , ένας διάλογος με την Τουρκία, να προχωρήσουμε κάποια βήματα σε διερευνητικές επαφές στην προσπάθεια κατάρτισης του συνυποσχετικού για να καταλήξουμε στη Χάγη. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι πολύ δύσκολο. Το ταγκό θέλει δύο. Προσωπικά πιστεύω ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Ούτε η οικονομία της, ούτε η κοινωνία της μπορεί να τα διαχειριστεί και κάποια στιγμή θα επιδιώξει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση της Ελλάδος για έναν ουσιαστικό διάλογο.

“Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά, εάν την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχουμε εμείς ή αν θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου, διότι κάποιοι άλλοι θα μας υποχρεώσουν, και φαντάζομαι ότι γίνεται αντιληπτό αυτό που λέω”.

Για τις Πρέσπες

Ερώτηση: “Ακούγονται φωνές στη Ν.Δ που επιμένουν στην αποδέσμευση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να εύχονται ακόμα και επικράτηση του VMRO στις επικείμενες εκλογές στη Βόρειο Μακεδονία. Τι λέτε;

Ν.Μπακογιάννη: “Η ελευθερία της άποψης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα. Επίσης η ΝΔ είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα ανεκτικό στις διαφορετικές απόψεις, όμως το στίγμα το δίνει ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση η αναζωπύρωση των εθνικισμών στα Βαλκάνια δεν θα ωφελήσει κανέναν και σίγουρα δεν εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία”.

Για το προσφυγικό: “Υπάρχει εθνική συνεννόηση”

Ερώτηση: “Η Ν.Δ προεκλογικά ασκούσε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, καλλιεργώντας προσδοκίες στο ακροατήριο της ότι διαθέτει τη λύση. Τελικά αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν ήταν τόσο απλό το ζήτημα αυτό να επιλυθεί και γι’ αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επανασχεδιάζει την πολιτική της προχωρώντας σε μια σειρά από πειραματισμούς με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της κατάργησης και επανασύστασης του υπουργείου Μετανάστευσης. Μήπως σε ένα τόσο σοβαρό και δύσκολο ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση ;

Ν.Μπακογιάννη: Πιστεύω ότι υπάρχει εθνική συνεννόηση και φάνηκε στη συνάντηση που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο υπουργό πρόσφατα. Είναι βέβαιο ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνάει το μπόι της χώρας μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, χρειαζόμαστε βεβαίως εσωτερική σύμπνοια και χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως προς την Ευρώπη για να πετύχουμε μια πολιτική, η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Έχουν γίνει βήματα όπως η πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αλλά όλα αυτά θέλουν χρόνο και δυστυχώς τα νησιά μας δεν έχουν άλλο χρόνο. Δίνουμε μια μάχη που από την αρχή ξέρουμε ότι είναι άνιση μια μάχη Δαυίδ με Γολιάθ και για αυτό οφείλουμε να συνεννοηθούμε και να δουλέψουμε μαζί”.

About Author