Νέοι από την Ελλάδα και από τη Βορ. Μακεδονία συναντήθηκαν στα Σκόπια

Πριν από λίγο καιρό, 100 νέοι από την Ελλάδα και 150 από τη Βόρεια Μακεδονία συναντήθηκαν στην πόλη των Σκοπίων. Στόχος, καταρχάς η γνωριμία των δυο λαών μέσα από πολιτιστικές δράσεις και, στη συνέχεια, η δημιουργία διμερών γραφείων συνεργασίας νέων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε το Νίκο Παπακώστα, συντονιστή της συνάντησης, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα. «Τα κοινά σημεία των Βαλκανικών λαών είναι πολλά, ιδιαίτερα με τους πιο κοντινούς μας γείτονες, όπως στη Βόρεια Μακεδονία», περιγράφει ο κ. Παπακώστας. Το φαγητό, η μουσική, οι χοροί, η ιστορία γίνονται γρήγορα ορατά στον ενημερωμένο επισκέπτη, αναφέρει ο κ. Παπακώστας.

Σχολές μαγειρικής από Ελλάδα και Β. Μακεδονία συνεργάστηκαν σε εδέσματα με έμφαση στα κοινά χαρακτηριστικά των δυο κουζινών, όπως ο μουσακάς, έπαιξαν μουσικά συγκροτήματα από τις δυο χώρες, οι Έλληνες ξεναγήθηκαν από ντόπιους στα αξιοθέατα και την ιστορία των Σκοπίων, “στήθηκε” ανοιχτό μικρόφωνο, όπου 78 άτομα διηγήθηκαν προσωπικές τους ιστορίες από το παρελθόν των δυο λαών, πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέματα που προωθούν τη δικτύωση των λαών ήταν κάποιες από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, λέει ο κ. Παπακώστας. Επίσης, έλαβε χώρα ντιμπέιτ, όπου δυο μικτές ομάδες παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους σε ερώτημα που τους τέθηκε.

Η δημιουργία διμερών γραφείων συνεργασίας νέων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, στο πρότυπο αντίστοιχων γραφείων, που ξεκίνησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή η πρώτη συνάντηση νέων έγινε με πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών, αναφέρει ο κ. Παπακώστας. Από τη μια προετοιμάζει το έδαφος και προσπαθεί να χτίσει κάποιες κοινές δομές, από την άλλη θα πιέσει τους αντίστοιχους κρατικούς θεσμούς να επισπεύσουν την εφαρμογή των γραφείων συνεργασίας.

Στη Βόρεια Μακεδονία η συγκεκριμένη δράση έχει ανατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Εθνικό Φορέα Νέας Γενιάς, οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτήσει την οργάνωση Youth Alliance Krushevo.

Στην Ελλάδα δεν έχει παρθεί ακόμα η απόφαση από την Πολιτεία για το ποιος είναι υπεύθυνος. Για την ώρα, θα φιλοξενηθούν γραφεία πληροφόρησης, από το Unesco Youth Club στη Θεσσαλονίκη και από το Youth Alliance Krushevo στα Σκόπια, ως σημεία αναφοράς για τις δυνατότητες συνεργασίας.

About Author