“Χάσαμε τον Στεφανή…στοπ”- Εκτός κάδρου, πλέον, ο υφυπουργός-συντονιστής- Στις καλένδες και το πλωτό φράγμα;

“Εκτός κάδρου” μεταναστευτικού βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ένα πρόσωπο στο οποίο είχε επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση και το είχε αναδείξει ως συντονιστή της μεταναστευτικής πολιτικής.

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επανασύστησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε ιδρύσει η κυβέρνησηα ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ το κατήργησε μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχεδόν “εξαφανίστηκε” παραδίδοντας τα ηνία στο νέο υπουργό Νότη Μηταράκη.

Τυπικά, ο κ.  Στεφανής είναι ένας από τους συναρμόδιους για το προσφυγικό – συγκεκριμένα, για ό,τι αφορά στην βελτίωση της φύλαξης των συνόρων. Ουσιαστικά, όμως, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν ασχολείται με το προσφυγικό, καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης προχωρά τη δουλειά του χωρίς να συνεργάζεται με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Φαίνεται, δε, πως η πρόσφατη «ιδέα» του υφυπουργού για πιλοτική χρήση πλωτού φράγματος 2,7 χιλιομέτρων για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις του με το Μαξίμου.

Η ιδέα του φράγματος έχει υποχωρήσει καθώς η κυβέρνηση εκτέθηκε έναντι της Κομισιόν που εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τη δυσφορία της για τέτοιου είδους πολιτικές, ενώ και ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου ήταν σαφώς κατά της επιλογής.

Ο κ. Μηταράκης έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα, μιλώντας για πιλοτική εφαρμογή, κάτι που εξέθεσε πολιτικά τον κ. Στεφανή.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιλογή της να τοποθετήσει πλωτό φράγμα στα ανατολικά της Λέσβου, προκειμένου να εμποδίσει τις προσφυγικές ροές, άσκησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, ο Ντ. Σασόλι τόνισε πως “είναι άχρηστο να υψώνεις τείχη”.

“Τα τείχη δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα. Είτε στο έδαφος, είτε σε θάλασσες”, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου. Σημείωσε δε πως οι κινήσεις αυτές έχουν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα και στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη. Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη συγκρότησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό ζήτημα.

About Author