Πρωτοβουλία Τσίπρα για σύγκλιση με το ΚΙΝ.ΑΛ στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Η προστασία της πρώτης κατοικίας, ένα μείζον κοινωνικό θέμα, που αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τους επόμενους μήνες, ίσως αποτελέσει την αφορμή για μια “σύγκλιση κορυφής” μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ, παρά το τεταμένο κλίμα που δημιουργεί μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων η υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται να απευθύνει πρόσκληση προς τη Φώφη Γεννηματά, υιοθετώντας σημεία της πρότασης του ΚΙΝ.ΑΛ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και αξιοποιώντας το πολιτικό κενό που αφήνει η άρνηση, όπως όλα δείχνουν, της κυβέρνησης να δεχθεί την πρόταση Γεννηματά για την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα αυτό. Ειδικό ρόλο στη συνεννόηση των δύο κομμάτων έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ο τομεάρχης Ανάπτυξης της Κουμουνδούρου Νίκος Παππάς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με σύσσωμη την αντιπολίτευση και γι αυτό ο πρόεδρος της Βουλής -προφανώς σε συνεννόηση- πρόκειται να μετατρέψει το αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛ σε επερώτηση που θα συζητηθεί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η πρόταση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, όπως είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, θα μετατραπεί με το άρθρο 137 του Κανονισμού της Βουλής σε επερώτηση, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικά συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς θα την υπερασπιστεί εισαγωγικά στη Βουλή η ίδια η Φώφη Γεννηματά, θα συμμετάσχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και συνεπώς, δεν θα μπορεί να απουσιάζει πλέον ο πρωθυπουργός.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ  αναμένεται να προτείνει να ζητηθούν από τις τράπεζες όλα τα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής να επεξεργαστεί και να προτείνει λύση στο πρόβλημα, ενώ εγκαταλείφτηκαν οι σκέψεις να ζητηθεί παράταση για ένα χρόνο στον ισχύοντα νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και στο πλαίσιο αυτό θα προταθεί συνάντηση με το ΚΙΝ.ΑΛ -ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο- προκειμένου να αποφασιτούν κοινές δράσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται, μάλιστα, να αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο της κ. Γεννηματά στο θέμα αυτό.

Είναι, λοιπόν, σαφές πως στο ΚΙΝ.ΑΛ θα βρεθούν προ του διλήμματος εάν θα δεχθούν την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο αυτό κοινωνικό θέμα ή θα κρατήσουν αποστάσεις…

About Author