Ν. Ανδρουλάκης: Να μη γίνουν περικοπές κονδυλίων για την αντιμετώπιση πανδημιών και πυρκαγιών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Να μη γίνουν περικοπές κονδυλίων για την αντιμετώπιση πανδημιών και πυρκαγιών στο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που συζητείται μετά το Brexit, ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε παρέμβασή του ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Μηχανισμό Προστασίας ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας θα περιμέναμε το Συμβούλιο των 27 να πάρει γενναίες αποφάσεις χαράσσοντας έναν δρόμο αισιοδοξίας για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών. Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel που αναμένεται να συζητηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, όχι μόνο μειώνεται ο προϋπολογισμός γενικά, αλλά και σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, το rescEU. Η πρόταση του Συμβουλίου μειώνει τα κονδύλια κατά 20%, φτάνοντας από το 1,24 δισ. ευρώ που υπολογίζαμε, σε λιγότερο από 1 δισ. για την ερχόμενη επταετία.

Η πρώτη χώρα που αξιοποίησε τον νέο Μηχανισμό, φέτος το καλοκαίρι στις πυρκαγιές της Εύβοιας ήταν η Ελλάδα, όπου πυροσβεστικά αεροπλάνα του μηχανισμού συνέδραμαν στην κατάσβεση. Μέσα στον Φεβρουάριο, ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που κάλυψε το 75% του κόστους επαναπατρισμού στην ΕΕ πάνω από 900 πολιτών μεταξύ των οποίων και Ελλήνων από την επαρχία της Ουχάν στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωναϊού COVID-19. Παράλληλα, η Ε.Ε απέστειλε αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας στην πληγείσα περιοχή.

Να συζητηθεί στην Σύνοδο Αρχηγών Κρατών

Η οικονομική αυτοδυναμία του μηχανισμού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενισχύσει την Πολιτική της Προστασία με μικρότερο κόστος, εξοικονομώντας χρήματα από τον εθνικό της προϋπολογισμό. Η περικοπή δαπανών σε αυτό το βαθμό και σε αυτή την συγκυρία, αποδυναμώνει το σχεδιασμό μας για την αγορά μέσων που χρειάζεται η Ένωση, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα ή ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πανδημιών.

Ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Μηχανισμό, θεωρώ την πρόταση απαράδεκτη, καθώς υπονομεύει ένα από τα εργαλεία αλληλεγγύης που διαθέτουμε. Η ενίσχυση του μηχανισμού είναι προς το μέρος της χώρας μας και γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε να ανατραπεί αυτή η απόφαση στο ανώτερο πολιτικά επίπεδο, στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων την προσεχή Πέμπτη».

About Author