Προανακριτική: Θρίλερ με την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων- Σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ η διαδικασία

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την προανακριτική για την υπόθεση Novartis, καθώς το μόνο που έχει γνωστό είναι ότι θα εξεταστούν από τα μέλη της Προανακριτικής. Ο τρόπος που θα διεξαχθεί παραμένει στον αέρα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα Μάξιμος Σαράφης θα πραγματοποιήσει την κατάθεσή του στη ΓΑΔΑ στις 16:00 της Τρίτης. Και την Τετάρτη την ίδια ώρα θα εξεταστεί η Αικατερίνη Κελέση. Στη ΓΑΔΑ θα βρεθούν ο πρόεδρος της Επιτροπής και οι εισηγητές των κομμάτων που συμμετέχουν στην Προανακριτική.

Θα εξεταστούν σε κάποια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της πλειοψηφίας και συγκεκριμένα της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες δια ζώσης, ωστόσο μένει να δούμε τον ακριβή τρόπο δηλαδή με ή χωρίς κουκούλες, με η χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, αυτό θα το υποδείξει ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ο αστυνομικός αυτός θα υποδείξει εάν έχει γίνει εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων ενώπιον του εισαγγελέα με κάποια αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ή με τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Ο Μάξιμος Σαράφης με επιστολή του ζητά να καταθέσει με αλλοιωμένη φωνή από διαφορετική αίθουσα, επικαλούμενος φόβους για τη διαρροή της πραγματικής του ταυτότητας και κίνδυνο για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ο άλλος μάρτυρας η αποκαλούμενη Αικατερίνη Κελέση ζητά να μην καταθέσει καθόλου, να ανακληθεί δηλαδή η κλήση της ως μάρτυρας επικαλούμενη μία ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεωτικής εμπιστευτικότητας. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να καταθέσει, καθώς η προανακριτική έχει αρμοδιότητα εισαγγελικής αρχής, μέλη της προανακριτικής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για βίαιης προσαγωγής της.

Η στάση των κομμάτων

Όπως διέρρευσε το Κίνημα Αλλαγής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Προανακριτικής, ο Θάνος Πλεύρης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να απορριφθούν οι ενστάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για τον τρόπο εξέτασής τους και να προχωρήσει η εξέταση χωρίς να είναι καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. «Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση», φέρεται να υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

Κατά τις ίδιες πηγές, απαντώντας, ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επεσήμανε πως «δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Β. Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής, φέρεται να υποστήριξε πως «σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό».

Κατά πληροφορίες δε που διέρρευσε η Νέα Δημοκρατία, υπέρ του να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς προστατευτικά, τάχθηκε και το ΚΚΕ, με τον κ. Καραθανασόπουλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να υποστηρίζει: «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που η ΝΔ που ψήφισε το νόμο ζητά να εξετασθούν δια ζώσης οι μάρτυρες και ο ΣΥΡΙΖΑ που το καταψήφιζε φώναζε και κραύγαζε υπερασπίζεται με σθένος τον νόμο της κουκούλας. Έιμαστε κατά του νόμου και της διαδικασίας, όσοι λένε αλήθεια δεν χρειάζονται κουκούλα. Δεν συμμετέχουμε χωρίς η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων να είναι με ονόματα και δια ζώσης».

Ίδια στάση φέρεται να κράτησε και η Ελληνική Λύση.

Πηγή: newpost.gr

About Author