Φήμες για νέα πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος κυκλοφορούν στον… αέρα στην Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ να απαντά ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα.

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων! Ας αφήσουμε στο ψυγείο τα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε» δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία. Η συζήτηση για πιθανό πραξικόπημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ.

Οι συγκεκριμένες φήμες προέρχονται από την έκθεση ενός αμερικανικού think tank, το RAND Corporation, για την Τουρκία, τον περασμένο μήνα, για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το οποίο, η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διώξει εκατοντάδες αξιωματικούς από το στράτευμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους του στρατού της.

«Αξιωματούχοι στη μέση ιεραρχία του στρατού φέρεται να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν πως θα εκδιωχθούν κατά τις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, συμπληρώνοντας: «Αυτή η δυσαρέσκεια ίσως οδηγήσει σε νέα απόπειρα πραξικοπήματος κάποια στιγμή, απειλή που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να παίρνει τα σοβαρά».

Στην γείτονα χώρα πάντως ο Τύπος «βράζει» και πολλοί είναι εκείνοι που γράφουν ότι το πραξικόπημα είναι στα σκαριά, παρά το γεγονός ότι στην Άγκυρα μιλούν απλά για φήμες.

«Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε μεταξύ άλλων, ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah.

Ο Yusuf Kaplan, αρθρογράφος στην Yeni Safak προέβλεψε ότι το επόμενο πραξικόπημα θα γίνει από Κεμαλιστές μέσα στον στρατό.

Μπαράζ συλλήψεων Ενδεικτικές της κλιμάκωσης των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος των «Γκιουλενιστών», μάλιστα, υπήρξαν οι τελευταίες επιχείρησεις και συλλήψεις σε βάρος 700 ανθρώπων – υπόπτων για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

About Author