Οικονομικό “κραχ” στην ιστορική Μάντσεστερ Σίτι μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη;

Η UEFA επέβαλε ποινή αποκλεισμού από την Ευρώπη για τις δυο επόμενες σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι και πρόστιμο 30.000.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων του FFP και οι κυρώσεις αναμένεται να έχουν τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους Πολίτες.

Η ομάδα από τη Μάντσεστερ θα προσφύγει στο CAS όπως έχει δικαίωμα να κάνει με την ελπίδα ανατροπής της απόφασης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πλήττεται μόνο το κύρος της με την απόφαση – βόμβα που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Την ώρα που η Premier League αναμένεται να τιμωρήσει τη Σίτι με αφαίρεση βαθμών από την τρέχουσα σεζόν η οικονομική ζημιά της περυσινής πρωταθλήτρια Αγγλίας με βάση τα τωρινά δεδομένα αναμένεται να ξεπεράσει τα 250.000.000 ευρώ!

Αποτέλεσμα εικόνας για Manchester City of europe UEFA

Αρχικά υπενθυμίζεται ότι η UEFA πέρα από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό επέβαλε και πρόστιμο ύψους 30.000.000 ευρώ. Πέρυσι με μια μέτρια (ομάδα με τέτοιας αξίας και ποιότητας ρόστερ δεν μπορεί παρά να έχει στόχο τον τελικό) πορεία στο Champions League – σταμάτησαν στα προημιτελικά με αντίπαλο τη μετέπειτα φιναλίστ Τότεναμ – μπήκαν στα ταμεία τους γύρω στα 100.000.000 ευρώ (93.000.000 για την ακρίβεια).

Για δυο σεζόν που θα ισχύει η απαγόρευση με ανάλογα… μέτριες πορείες θα έχουν απώλειες περί των 200.000.000 (2 x 100.000.000) ευρώ. Τουλάχιστον, γιατί προφανώς η Σίτι θα μπορούσε να προχωρήσει κι άλλο και να βάλει περισσότερα χρήματα στα ταμεία της.

Η απουσία από την κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο γήπεδο. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς (ανάλογους της περυσινής σεζόν) θα είχε πέντε ματς εντός έδρας (τρία των ομίλων, ένα των 16 και ένα προημιτελικό). Δέκα (2 x 5) συνολικά για τα δυο χρόνια αποκλεισμού.

Τα έσοδα (εισιτήρια κλπ) στο Έτιχαντ ανέρχονται και σε 2.000.000 ευρώ ανά εντός έδρας ματς, άρα 20.000.000 ευρώ για τα δέκα εντός έδρας παιχνίδια που θα είχε. Έτσι καταλήγει κάποιος στα 250.000.000 (200.000.000 της συμμετοχής + 30.000.000 του προστίμου και 20.000.000 των εσόδων από τα εντός έδρας ματς) ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Manchester City of europe UEFA

Σαφέστατα, δε, προκύπτουν κι άλλα ζητήματα στην πορεία. Όπως αυτά που έχουν να κάνουν με ρήτρες από εμπορικές συμφωνίες, ερωτήματα για την άρση των οποίων θα εγερθούν για ηθικούς και πρακτικούς (δεν υπάρχει το δέλεαρ του Champions League) λόγους. Επιπρόσθετα, η πιθανή αφαίρεση βαθμών στη φετινή Premier League θα επηρεάσει και τα εγχώρια έσοδα, αφού ένα τμήμα των χρημάτων που εισπράττουν οι ομάδες βασίζεται στην τελική τους θέση στην κατάταξη.

Υπάρχει, ωστόσο και μία ακόμη λεπτομέρεια. Το 2014 η Σίτι είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 20.000.000 ευρώ για παραβίαση του FFP, με ένα επιπλέον ποσό 40.000.000 ευρώ να είναι με αναστολή. Να επιβάλλεται δηλαδή ως πρόστιμο σε περίπτωση που η Σίτι βρεθεί ξανά ένοχη. Μένει να δούμε αν θα ενεργοποιηθεί κι αυτή η ποινή.

Πως φτάσαμε στην αποπομπή από την Ευρώπη

Δεν χαρίστηκε στην Μάντσεστερ Σίτι η UEFA. Όπως γράφει το Γ. Περπερίδης στο contra.gr, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε προειδοποιήσει πολλάκις την αγγλική ομάδα να συμορφωθεί με τους κανόνες του FFP και βλέποντας την επαναλαμβανόμενη προσπάθεια της να… ξεγλιστρίσει, αποφάσισε την τιμωρία της με διετή αποκλεισμό από την Ευρώπη και 30 εκατ. ευρώ πρόστιμο! Την ίδια στιγμή οι ‘πολίτες’ κινδυνεύουν και με αφαίρεση βαθμών από την φετινή Premier League… Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Σε μια απόδειξη του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν στην UEFA την παραβίαση των κανονισμών του FFP, ήρθε αυτή η ποινή για μια ομάδα πρώτης γραμμής στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η Σίτι κρίθηκε ένοχη από το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου της Ομοσπονδίας, καθώς αποδείχθηκε πως είχε διογκώσει ψευδώς τα χορηγικά της έσοδα όταν κλήθηκε να παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία στην διαδικασία συμμόρφωσης με το FFP. Είχε προηγηθεί μια έρευνα που πυροδοτήθηκε από την δημοσίευση email και εγγράφων που διέρρευσαν και τα οποία παρουσίασε στο κοινό το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τον Νοέμβριο του 2018.

Αυτή η διαρροή αποδείκνυε πως ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχάν της διοικούσας οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, χρηματοδότησε ως επί το πλείστον την τεράστια ετήσια χορηγία, ύψους 75 εκατ. ευρώ, στην φανέλα της Σίτι, στο γήπεδο και την Ακαδημία. Και το έπραξε μέσω της αεροπορικής εταιρείας της χώρας του, Etihad. Ένα από τα email που είχαν διαρρεύσει, υποδείκνυε πως μόνο 9 εκατ. ευρώ αυτής της χορηγίας την σεζόν 2015-2016 ήρθαν απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα μπήκαν στα ταμεία της Σίτι από την εταιρεία – όχημα του Σεΐχη για τον έλεγχο της ομάδας, την Abu Dhabi United Group.

“Είμαστε απογοητευμένοι από την εξέλιξη αυτή και θα προσφύγουμε εναντίον της απόφασης το συντομότερο δυνατό”, ήταν η πρώτη αντίδραση από την διοίκηση των ‘πολιτών’, που προφανώς θα ψάξει την ανατροπή της ποινής μέσω του CAS.

Πηγή: sport24.gr,contra.gr

About Author