Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για την τροπολογία για το “μαύρο χρήμα”- Φάμελλος:”Ποιες καταθέσεις απελευθερώθηκαν”- Σταϊκούρας:”Είμαστε απολύτως καλυμμένοι”

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία που κατατέθηκε σε κύρωση ΠΝΠ και αφορά στην παράταση της μεταβατικής διάταξης σε 6 από 3 μήνες για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Φάμμελος: «Πόσες καταθέσεις απελευθερώθηκαν;»

Το θέμα για το οποίο είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν ξεσπάσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και προκαλέσει προσωπικές αντεγκλήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος. «Η κυβέρνηση είχε θέσει ανώτατο χρονικό όριο δέσμευση περιουσίας 18 μηνών για όσους εμπλέκονται σε μαύρο χρήμα και οικονομικό έγκλημα και, ως προπέτασμα καπνού να στέλνονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο που εντός τριμήνου οφείλει να αποφανθεί. Έρχεται τώρα και το αλλάζει. Τότε μέχρι και οι Financial times με δημοσίευμά τους είχαν εκθέσει τη χώρα διεθνώς αναφορικά με την σχέση της πολιτικής εξουσίας με το οικονομικό έγκλημα Και τώρα έρχεστε να μας επιβεβαιώσετε και εμάς και το διεθνή τύπο», τόνισε ο βουλευτής ο οποίος αναρωτήθηκε στη συνέχεια πόσες καταθέσεις απελευθερώθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε, από εκείνους που έχουν εμπλοκή με το οικονομικό έγκλημα. «Σε αυτό οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση, ως υπεύθυνη για την απελευθέρωση των καταθέσεων Και πόσες ακόμα τροπολογίες θα φέρετε για να καλύψετε τον εαυτό σας και τα ελαττώματα σας; Πόσες υποθέσεις δυνάμει της συγκεκριμένης τροπολογίας έχουν ήδη οδηγηθεί σε άρση της δέσμευσης των λογαριασμών; Και για πόσους προνόησε η κυβέρνηση;», συμπλήρωσε.

Σταϊκούρας: «Είμαστε απολύτως καλυμμένοι»

«Ως υπουργείο οικονομικών και συντονιστικό όργανο είμαστε από τον Νοέμβριο 2019 σε συνεχή διαβούλευση με όλους τους διεθνείς εμπλεκόμενους φορείς δηλαδή την FATF, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ», απάντησε ο παρευρισκόμενος υπουργός των Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προσθέτοντας πως οι εν λόγω φορείς σε αντίθεση με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης εκφράζουν ικανοποίηση για την ενημέρωση και τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, αποδεχόμενες, όπως είπε πως είναι τεκμηριωμένη η θέση της κυβέρνησης. «Χθες το πρωί μου εστάλη επιστολή που λέει ότι τουλάχιστον υπήρξε παρερμηνεία από δημοσιογράφους. Άρα είμαστε απολύτως καλυμμένοι ως χώρα για το θέμα», συμπλήρωσε.

About Author