Παρελθόν η ρωσοτουρκική συμφωνία για τη Συρία;

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων και την ευθεία επίθεση Ερντογάν κατά της Μόσχας και μάλιστα από το έδαφος της Ουκρανίας, το συμπέρασμα που απορρέει είναι ότι η ρωσοτουρκική συμφωνία του Σότσι για τη Συρία αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν.

Η Τουρκία δείχνει να πέφτει η ίδια στο «λάκκο» που επιχείρησε να ανοίξει με την εισβολή της στη βορειοδυτική Συρία, δήθεν για να δημιουργήσει αποστρατικοποιημένη ζώνη, στο Ιντλίμπ, στην ουσία όμως για να αναδειχθεί ως ο «μεγάλος παίκτης» της περιοχής. Σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε ευθέως την Άγκυρα ότι δεν τήρησε μερικές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχε κάνει με την Μόσχα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ όμως έκανε και μία πολύ σοβαρή καταγγελία λέγοντας ότι ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ αλ Νούσρα» η οποία μετεξελίχθηκε σε «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ».
.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

About Author