Ερντογάν κατά Πούτιν: “Να μη διανοηθούν οι Ρώσοι να μπουν στο δρόμο μας στη Συρία”

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, οξύνοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, η οποία ξεκίνησε με αφορμή τον βομβαρδισμό του Ιντλίμπ στη Συρία.
«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας. Επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Anadolu.
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να απειλήσει τους Ρώσους λέγοντας: «Μη διανοηθείτε να μπείτε στο δρόμο μας» καθώς η Τουρκία θα εκδικηθεί τον θάνατο έξι Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, από δυνάμεις του Συριακού Αραβικού Στρατού της κυβέρνησης Άσσαντ.

Με την σημερινή επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στο Ιντλίμπ, η διάσταση απόψεων Άγκυρας-Μόσχας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη με τη DW να υπογραμμίζει πως η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας που έχει υπογραφεί στο Σότσι έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Οι εξελίξεις στη Συρία δεν συνιστούν μια απλή διαφωνία σε ό,τι αφορά την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου για τις εξελίξεις ανατολικά του Ευφράτη και όχι μόνο εντός της Συρίας. Όπως τονίζουν αναλυτές στην Τουρκία η στάση της Ρωσίας στην Συρία άλλαξε μετά την στάση της Άγκυρας στην Λιβύη με την ανοιχτή στήριξη στον Σαράτς παρά την διαφωνία της Μόσχας.

About Author