“Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν που δεν καταφέρατε να διαχειριστείτε κάποιους ισχυρούς του χρήματος; – Είστε υπεύθυνος για το χάος στο ποδόσφαιρο”

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και για την εξωτερική πολιτική.

«Ανησυχούμε όχι μόνο γιατί στην οικονομία οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Γιατί στη κοινωνία εφαρμόζετε με σπουδή, και με αγριότητα θα έλεγα, μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω. Γιατί στο προσφυγικό βρίσκεστε στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιουργήσατε. Και δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα. Και σε αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες. Γιατί στην Υγεία, στην Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος, οι πληγές που προκαλείτε καθημερινά, επηρεάζουν τη ζωή και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά και γιατί καθημερινά αποδεικνύετε την αδυναμία και την επιτελική σας ανικανότητα να διαχειριστείτε προβλήματα. Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα. Εδώ δε μπορείτε να χωρίσετε δυο γαϊδάρων άχυρα. Εδώ δεν είστε εις θέση να χειριστείτε προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ. Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς. Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν ή – ώ μη γέννετω- μια κρίση στα εθνικά μας θέματα; του παραλόγου που εσείς δημιουργήσατε», είπε.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης «συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και συνεισφέρει στο να επιδεινώνεται η κατάσταση στο προσφυγικό».

Ζήτησε επίσης τη χάραξη κοινής εθνικής στρατηγικής «μπροστά στην πιο επιθετική κίνηση της Τουρκίας απέναντι στη χώρας μας, των τελευταίων 20 χρόνων, δηλαδή την σύναψη του παράνομου Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου».

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε: «Αναρωτιέμαι, όμως, αν υπάρχει Έλληνας που παρακολούθησε την επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο και πιστεύει ότι εφαρμόσατε στην πράξη αυτά που διακηρύσσατε εδώ στη Βουλή με τόσο στόμφο. Ιδίως όταν ανακοινώνατε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος». Άραγε τι άλλο σημαίνει αυτό – αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας- αν όχι ότι είμαστε δεδομένοι; Όταν σπεύσατε να υιοθετήσετε, πριν καν δείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τις αμερικανικές θέσεις για το 5g. Τη στιγμή μάλιστα που και η ΕΕ, αλλά μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνουν τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους σχετικούς διαγωνισμούς. Όταν σπεύσατε – μόνος σε όλη την Ευρώπη – να στηρίξετε δημόσια την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού στο Ιράκ από αμερικανικές δυνάμεις. Απόφαση που και οι ίδιες οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να στηρίξουν βάσει του διεθνούς δικαίου. Όταν μας λέτε, σήμερα, ότι η Ελλάδα θα στείλει πυροβολαρχία Patriot και πάνω από 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών της, στη Σαουδική Αραβία. Και μάλιστα χωρίς καμία ομπρέλα διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ, της ΕΕ ή οποιουδήποτε διεθνούς οργανισμού στον οποίο ανήκουμε. Τι δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και στρατιώτες στη Σ. Αραβία ; Εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και αλλάζουν το δόγμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεκαετιών».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προχώρησε στην ψήφιση της συμφωνίας «χωρίς καμία ουσιαστική διαβεβαίωση για τη στάση των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές, που ανακοινώνει με θράσος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ότι έρχονται».

«Δηλαδή, τι άλλο έπρεπε να κάνετε κ Μητσοτάκη, για να δείξετε στις ΗΠΑ ότι είμαστε δεδομένοι;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε πως «αυτό το νομοσχέδιο δεν θα έπρεπε να είχε κατατεθεί έως ότου εξασφαλισθούν οι διαβεβαιώσεις που ξέρω ότι όλοι θέλουμε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Δεν το κάναμε όμως, κ Μητσοτάκη, επειδή είμαστε «πιστοί και προβλέψιμοι» σύμμαχοι όπως είπατε στον κ Τραμπ. Καταστήσαμε από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώσαμε τον Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκέμβριο του 2018. Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφη, τον ίδιο μήνα, η σαφής στήριξη των ΗΠΑ στην προώθηση του Αγωγού EastMed. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώθηκε το σχήμα 3+1 με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκε το Νομοσχέδιο EastMed στη Γερουσία. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίσαμε τα F-16 με προνομιακούς όρους. Και τότε, κ Μητσοτάκη, δεν είχαμε Τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Και δεν είχαμε έναν Τραμπ που όταν τον ρωτάνε για τη Λιβύη, μπροστά στον έλληνα πρωθυπουργό, απαντά ότι θα κουβεντιάσει με τον Ερντογάν. Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, για σειρά λόγους, σήμερα ενισχύει την συνεργασία του με τον Τούρκο Πρόεδρο σε διάφορα μέτωπα στην περιοχή», επεσήμανε.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως φαίνεται και από το σχέδιο του για το Παλαιστινιακό, το οποίο, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις, επιδεινώνει τις προοπτικές δίκαιης λύσης αντί να τις βελτιώνει. Όπως είναι σαφές ότι και η ΕΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιοχής μας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Αλλά ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια κοινή εθνική στρατηγική που να μας επαναφέρει σε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Κοινή στρατηγική που εσείς αρνείστε. Υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό; Εμείς λέμε υπάρχουν. Όπως είναι, για παράδειγμα, η κοινή μας στάση για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Γαλλία. Ή η σταθερή θέση για ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, επανέναρξη των διερευνητικών όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και προσφυγή στη Χάγη αν οι συνομιλίες αποτύχουν. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική, αν δεν σταματήσετε να διαλαλείτε παντού ότι είστε δεδομένος. Και να ενεργείτε σαν δεδομένος. Όχι μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ».

Ο πρώην πρωθυπουργό υποστήριξε: «Πριν λίγες μέρες συναινέσατε στην ανανέωση της Επιχείρησης Sophia χωρίς να ζητήσετε το παραμικρό από την Ιταλία και την Γερμανία. Την Ιταλία που δεν υπογράφει τον EastMed και την Γερμανία που μας άφησε απέξω από τη Διαδικασία του Βερολίνου. Επίσης, δεν έχετε θέσει ακόμα θέμα επέκτασης κυρώσεων της Τουρκίας και Νοτίως της Κρήτης, πέραν της Κύπρου».

Επιπρόσθετα ζήτησε επέκταση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που επεκταθούν οι παράνομες δραστηριότητές της στην ελληνική υφαλοκριπίδα.

Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» διότι όπως είπε, «διαφωνούμε κάθετα με τη λογική του «δεδομένου» που προωθείτε».

«Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτήν την ύστατη στιγμή, και μετά από όλα τα διπλωματικά αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, να αναθεωρήσετε τη στάση σας. Και να καθίσετε στο τραπέζι για να συζητήσουμε μια σοβαρή εθνική στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Που να προστατεύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να μας ξανακάνει πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε:

«Και όχι να προσπαθείτε να κρύψετε την πολιτική σας ανεπάρκεια και τις διπλωματικές σας αποτυχίες πίσω από ακροδεξιές κραυγές. Πίσω από πολεμοχαρείς δηλώσεις και από τραγελαφικές πρωτοβουλίες για πλωτά φράγματα που δήθεν θα κρατάνε τους πρόσφυγες έξω. Τι είναι οι πρόσφυγες; Τσούχτρες είναι για να τους πιάνουν τα θαλάσσια φράγματα;».
«Αναβαθμίζετε τους ολιγάρχες»

Στρέφοντας το βλέμμα του ξανά στα ποδοσφαιρικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε «πως για αυτούς τους άθλιους χειρισμούς στο ποδόσφαιρο τις έχει ο κ. Μητσοτάκης, όχι ο κ. Αυγενάκης. Υπάρχει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος. Μη πάτε να ρίξετε λοιπόν το Μουτζούρη στον Αυγενάκη! Αφού εσείς τα αποφασίσατε όλα. Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος. Γιατί η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση, σας οδήγησε σε πρωτοφανείς ακροβατισμούς. Και έχει κόστος αυτό όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Έχει κόστος για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δικαιοσύνη. Γιατί όταν ο κ. Αυγενάκης αντικαθιστούσε δυο μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, εσείς ήσασταν πίσω από την επιλογή τους. Ήταν σαν να αλλάζετε τον διαιτητή στη μέση του αγώνα. Και τρώτε ξύλο. Γιατί στο Μαξίμου συντάχθηκε, σύμφωνα με τι πληροφορίες του Τύπου, αλλά και την κοινή λογική, το τουήτ του κ. Αυγενάκη, που ξεσήκωσε θύελλα. Γιατί, τέλος, δική σας ιδέα ήταν η τροπολογία που μέσα σε ώρες σκαρώσατε, υπό το κράτος του πανικού για τις αντιδράσεις. Μια τροπολογία που όξυνε την κατάσταση αντί να την εξομαλύνει, όπως πιστεύατε. Η κυβέρνησή σας αποδείχτηκε ανίκανη και ανήμπορη μπροστά σε μια εσωτερική κρίση που η ίδια δημιούργησε. Αλλά το τονίζω. Το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυρίως δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας»…

Όπως είπε, «το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο, αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα: Ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια που υπογράψατε με την διαπλοκή. Και είναι πολλά αυτά τα γραμμάτιά και προς πολλές κατευθύνσεις. Για αυτό τώρα δε μπορείτε όσο κι αν προσπαθήσετε να το ισορροπήσετε. Και ξέρετε κάτι; Ο λαός μας λέει όποιον ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Και εσείς ανακατευτήκατε πολύ με τα πίτουρα κύριε Μητσοτάκη. Και συνεχίζετε να ανακατεύεστε. Και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζετε τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφωτές της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, των πρακτικών, της ιδεολογίας. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έχετε προξενήσει στη χώρα Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ηθικού και πολιτικού εκφυλισμού του δικού σας και της παράταξης σας. Ότι οδηγεί όλη την κοινωνία στον εκφυλισμό».

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη και αναφερόμενος στην αποχή του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ειδικά μετά το χθεσινό ηχηρό σας άδειασμα από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κο Σαμαρά, ειλικρινά κατανοώ ότι περνάτε δύσκολες ώρες. Παλιότερα πρωθυπουργοί, και εγώ μεταξύ αυτών, περνάγαμε δύσκολες ώρες για τις απαιτήσεις των δανειστών και τα μνημόνια. Ή για κρίσιμες εθνικές συμφωνίες. Εσείς περνάτε για το ποδόσφαιρο. Ο καθείς και η μοίρα του ανάλογα με τις ικανότητές του»

About Author