Το κρυφό εκλογικό σενάριο που μελετούν στο Μαξίμου- Η παράμετρος της απλής αναλογικής

Μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου η κυβέρνηση μπορεί πλέον με σχετική ασφάλεια να προβλέψει τις εξελίξεις για το επόμενο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο, βεβαίως, πως οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, σημαίνουν κάλπες με απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με τον εκλογικό νόμο εμπνεύσεως του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος την απλή αναλογική, τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή πως οι εκλογές με απλή αναλογική θα δώσουν κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, περιγράφοντας ουσιαστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και πως μπορεί να προκύψουν συγκλίσεις αφενός με το ΚΙΝΑΛ και ίσως και με μικρότερα κόμματα που θα κατορθώσουν να περάσουν το κατώφλι του 3%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη, εκτιμούν πως πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ και πως από την πρώτη αναμέτρηση με την απλή αναλογική δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ από μία κυβερνητική σύμπραξη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξετάσει το επόμενο διάστημα όλα τα πιθανά εκλογικά σενάρια. Ανεξέλεγκτη μεταβλητή είναι, δίχως άλλο, η όποια εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά.

Η δημιουργία έστω και των ελάχιστων προϋποθέσεων για προσφυγή στην Χάγη με συνυποσχετικό με την Τουρκία ( η οποία προετοιμάζεται και περιγράφει την σχετική ατζέντα, βάζοντας όλα τα “θέματα” δικού της ενδιαφέροντος και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα που αποτελεί πάγια ελληνική θέση), ίσως αποτελέσει λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει καθαρό πολιτικό διάδρομο και νωπή λαϊκή εντολή.

Κι αυτό διότι θεωρείται σφόδρα πιθανό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε προοπτική αναιρεί την δεδηλωμένη εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες ελληνική θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο φέτος ή εντός του 2021, μετά το πέρας των καλοκαιρινών εκδηλώσεων για το “Ελλάδα 2021” που θα έχουν δημιουργήσει,όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, ένα θετικό momentum. Μέχρι τότε, δε, στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως θα έχουν εξασφαλίσει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με την συναίνεση του Βερολίνου.

Γι αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση επιθυμεί να ταυτιστεί με τις γερμανικές θέσεις σε μια σειρά μείζονα ευρωπαϊκά θέματα και να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκάλεσε ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο όλων αυτών, έχει δεχθεί μια εισήγηση που αφορά τον εκλογικό χρόνο, υπό το πρίσμα της πολιτικής απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της επανεκλογής της Ν.Δ με ικανή αυτοδυναμία για μια νέα τετραετία (1+4 ή 2+4).

Στο Μαξίμου μελετούν το εξής σενάριο:

Δεξαγωγή εκλογών με απλή αναλογική και με την βεβαιότητα πως η Ν.Δ θα είναι πρώτο κόμμα. Ως εκ τούτου θα λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή από τη νέα Πρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και, τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος Αλέξη Τσίπρα για να του προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

-Στο Μαξίμου θεωρούν βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αρνηθεί κυβερνητική σύγκλιση με τη Ν.Δ, όπως, άλλωστε, έχει δηλώσει. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταγγείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση της πολιτικής σταθερότητας και της πορείας της οικονομίας και θα οδηγήσει την χώρα στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με τον νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει κλιμακωτό “μπόνους”.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν πως σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ “στα σχοινιά” και θα εξασφαλίσει άνετα ποσοστό πάνω από 37,5% που θα της εξασφαλίσει αυτοδυναμία και περιορισμό της εκλογικής απήχησης του Αλέξη Τσίπρα.

Βεβαίως, το σενάριο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη του πως θα έχει διαμορφωθεί έως τότε το πολιτικό τοπίο. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει το επόμενο διάστημα ζητώντας διαρκώς συναίνεση σε όλο το φάσμα των μεγάλων θεμάτων, από το προσφυγικό έως τα ελληνοτουρκικά, ώστε, όπως πιστεύει, να εκθέσει τον πολιτικό του αντίπαλο την “κατάλληλη” στιγμή που θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό…

Στο θέμα της “διπλής κάλπης” απαντά, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (Σάββατο) και στον Τάσο Παππά:

«Μιλάνε για διπλές κάλπες. Μα τι σκέφτονται να κάνουν; Να πάνε σε εκλογές και να διεκδικήσουν ψήφο λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι η κάλπη δεν έχει αξία, περιμένετε την επόμενη; Θα διακινδυνεύσουν τεράστιες εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε στις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν τη λαϊκή στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια κυβέρνηση δημοκρατικής και προοδευτικής συνεργασίας που δεν θα έχει τη Ν.Δ ως μέρος της λύσης».

About Author