Η “επιστροφή” Κοτζιά στην Κουμουνδούρου- Τι συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα- Τι αλλάζει στην αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα

Μετά από πολύ καιρό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ως επικεφαλής της κίνησης “Πράττω”, βρέθηκε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Λόγος, η πρόταση του Νίκου Κοτζιά για την συγκρότηση μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων με συμφωνημένη στρατηγική επί των μεγάλων θεμάτων που θα αντιμετωπίσει η χώρα και με στόχο την επιστροφή στη διακυβέρνηση. Είχε προηγηθεί ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο ανδρών.

Μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών και την “ψυχρότητα” που επικράτησε εξαιτίας της έμμεσης υποστήριξης, τότε, του πρώην πρωθυπουργού στον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο, οι σχέσεις Τσίπρα-Κοτζιά ήταν πάντοτε καλές σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο δεν κατέστη εφικτή η συνεργασία στις εκλογές. Κάποιοι κάνουν λόγο για την αδυναμία ορισμένων στελεχών της Κουμουνδούρου να προσεγγίσουν τον Νίκο Κοτζιά αλλά και την πικρία των τελευταίου για όσα είχαν προηγηθεί.

Η ανταπόκριση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο κάλεσμα συγκρότησης προοδευτικού μετώπου που απηύθυνε ο επικεφαλής του “Πράττω”,έφερε τον Νίκο Κοτζιά στην Κουμουνδούρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει τον δρόμο για την σταδιακή επιστροφή του πρώην υπουργού Εξωτερικών στον αστερισμό των συνεργαζόμενων δυνάμεων, πάντοτε, όμως, με διακριτό ρόλο. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ που διαπιστώνουν “κενό” στην αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο γεγονός πως το βάρος στα θέματα αυτά πέφτει αποκλειστικά στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. “Δεν υπάρχει επαρκής βοήθεια και τεκμηρίωση στα θέματα αυτά”, λένε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας και Κοτζιάς συμφωνούν σχεδόν στο σύνολο των εκτιμήσεων σχετικά με το πως θα κινηθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, κυρίως στα ελληνοτουρκικά, και φαίνεται πως η συνάντησή τους συνδράμει στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και στην ενεργοποίηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Αλλωστε συζήτησαν -παρουσία και του Πάνου Σκουρλέτη- εκτενώς ολόκληρη την γκάμα που αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τον ρόλο της Τουρκίας σχετικά με την Λιβύη αλλά, κυρίως, την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το επόμενο διάστημα. Η συζήτηση που έχει ανοίξει για μια προσφυγή στη Χάγη και η ατζέντα διεκδικήσεων που προκλητικά προβάλλει πλέον η Τουρκία απαιτεί αναμφίβολα εγρήγορση, όπως συμφώνησαν οι δύο πολιτικοί.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κοτζιάς στην Κουμουνδούρου με Τσίπρα

Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα σε ετοιμότητα καθώς διαπιστώνει πως η κυβέρνηση δεν χειρίζεται σωστά τα θέματα αυτά και χάνονται διεθνή ερείσματα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι προβληματισμένος καθώς, όπως λέει σε συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν αξιοποίησε μέχρι τώρα την συναίνεση που του πρόσφερε αλλά εκμετάλλευεται την ηπιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λανθασμένες επιλογές. Οι εισηγήσεις που δέχεται, δε, είναι να ενταθεί και να σκληρύνει πια η αντιπολίτευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως και η ανάληψη διεθνών πρωτουβουλιών.

Υπενθυμίζεται ότι το «Πράττω» δεν προτίθεται να συμμετέχει στις διεργασίες για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την αυτόνομη πορεία του, θα επιμείνει όμως σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα, σε πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το «Πράττω», καθώς αναγνωρίζουν στον Νίκο Κοτζιά τη μεγάλη του προσφορά στις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την προοδευτική του σκέψη.

About Author