Σεισμός 6,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία- Αισθητός σε Συρία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το απόγευμα στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 120 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού είναι 19 νοτιοδυτικά της πόλης Sivrice της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές γειτονικές χώρες, όπως στη Συρία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε, πόλη 4.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με αναφορές, ο σεισμός έγινε αισθητός σε Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, προσθέτοντας όμως πως υπάρχουν δύο τραυματίες. Ο υπουργός είπε επίσης ότι αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της Daily Sabah. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε από την πλευρά ότι δεν υπάρχει εικόνα για το τι έχει συμβεί στα χωριά.

Η αμερικανική σεισμολογική υπηρεσία δίνει το μέγεθος του σεισμού στο 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το ευρωμεσογειακό γεωλογικό κέντρο στο 6,9.

Βίντεο από το δίκτυο ειδήσεων IHA, όπως αυτό ανέβηκε από χρήστη του Twitter.

Ε. Λέκκας: Φοβόμαστε μεγάλες ζημιές
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον σεισμό των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

«Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές», είπε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 Ρίχτερ.

Ο Ευθύμιος Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας, ούτε έχει σχέση με τους πολύ πρόσφατους σεισμούς στη Μικρά Ασία απέναντι από τη Λέσβο.

 

About Author