Τούρκος υπ. Ενέργειας: “Νέα γεώτρηση του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ”- “Λευκωσία 1”

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε σήμερα πως το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση που μάλιστα θα την ονομάσουν “Λευκωσία 1”.

Σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως πριν από δύο βδομάδες το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ολοκλήρωσε την γεώτρησή του στο σημείο Μόρφου και επέστρεψε στην Μερσίνα, προσθέτοντας ότι στις 17 Ιανουαρίου θα κατευθυνθεί προς το νέο σημείο γεώτρησης το οποίο θα αποκαλέσουν Λευκωσία 1.

Ανέφερε για το γεωτρύπανο Φατίχ, ότι ολοκληρώνει την γεώτρησή του στο «Αμμόχωστος 1» και μετά που θα επιστρέψει στην Μερσίνα θα του δοθούν νέες συντεταγμένες για τη νέα του γεώτρηση.

Υπενθυμίζεται πως το τεμάχιο 8 έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία TOTAL-ENI, όπως και το 7 στο οποίο επίσης το “Γιαβούζ” διενήργησε ανεπιτυχώς γεώτρηση.

Εάν υπάρχει φυσικό αέριο στην «μπλε πατρίδα» θα το βρούμε, δήλωσε ο τουρκοκύπριος υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Χασάν Τατσόι σχολιάζοντας την κάθοδο Γιαβούζ στο στόχο «Λευκωσία 1».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Τατσόι έγραψε ότι «το γεωτρητικό πλοίο μας Γιαβούζ κινήθηκε για το νέο του στόχο στη γραμμή Λευκωσία 1. Συνεχίζουμε τις διεργασίες για την εξεύρεση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Θα είμαστε πάντοτε στο προσκήνιο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τ/κ λαού και της Τουρκίας. Εάν υπάρχει φυσικό αέριο στην μπλε πατρίδα θα το βρούμε».

Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ

About Author