Δένδιας: Ζητήσαμε από τον Χαφτάρ να ζητήσει ακύρωση των μνημονίων Ερντογάν- Αλ Σάρατζ

Με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ συναντήθηκε στον υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλης της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας.

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του anatropinews.gr, ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε από τον στρατάρχη Χαφτάρ να δράσει εποικοδομητικά υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη, κατά τη συμμετοχή του στη διάσκεψη του Βερολίνου αλλά -κι αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο- να επιδιώξει, ως προϋπόθεση, την κατάργηση των μνημονίων μεταξύ του Ερντογάν και του καθεστώτος Αλ Σάρατζ.

Θα στείλουμε δυνάμεις στη Λιβύη;

Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη. Είτε με την συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή, είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη» είπε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει με δυνάμεις τη Λιβύη την επόμενη μέρα.

Μεταξύ άλλων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»

Ακολούθως εξέφρασε την πικρία της ελληνικής πλευράς για τη μη κλήση της στη διάσκεψη του Βερολίνου κι έριξε το… μπαλάκι στην Μέρκελ, ζητώντας από τη Γερμανία να πράξει τα συμφωνηθέντα: «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε στις συνομιλίες από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε ωστόσο από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων (σ.σ.: μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης). Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Χαφτάρ: To συγκινητικό μήνυμα για την Ελλάδα και η διακοπή παραγωγής πετρελαίου
ΚΟΣΜΟΣ 17.01.2020 11:51
Χαφτάρ: To συγκινητικό μήνυμα για την Ελλάδα και η διακοπή παραγωγής πετρελαίου
Χαφτάρ: To συγκινητικό μήνυμα για την Ελλάδα και η διακοπή παραγωγής πετρελαίου
Πριν κλείσουν οι κάμερες κι αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι για να συζητήσουν οι δυο άνδρες κατ’ ιδίαν, ο Νίκος Δένδιας δώρισε στον Λίβυο στρατάρχη ένα βιβλίο, με τον μεταφραστή του να του εξηγεί περί τίνος πρόκειται. Μετά τη συνάντηση ο ο Χαφτάρ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις και στη μία συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν πρόκειται για επίσημο ηγέτη κράτους.

About Author