Κλυδωνισμοί μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ- Παρασκήνιο για τις αλλαγές στο διπλωματικό γραφείο Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι νέα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, θα αναλάβει η διπλωμάτης, Ελένη Σουρανή. Είναι απίστευτο πόσες αλλαγές έχουν σχεδιαστεί, ανακοινωθεί, και στη συνέχεια έχουν ματαιωθεί, γι’ αυτό το πόστο. Αποτέλεσμα, κατά πολλούς, των εσωτερικών τριβών στο Μαξίμου αλλά και μεταξύ πρωθυπουργικών συμβούλων και Νίκου Δένδια.

Αρχικώς, μετά τις εκλογές, στο πόστο αυτό τοποθετήθηκε η διπλωμάτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Λίγους μήνες μετά, όμως, όλως “περιέργως”, έγινε γνωστό ότι τρώει “κλωτσιά προς τα πάνω”, και ότι θα αναλάβει πρέσβης στις ΗΠΑ. Κάτι που θα γίνει σύντομα. Η απομάκρυνσή της από το πόστο αυτό, αποδίδεται, κατά πληροφορίες, σε κόντρες που είχε με Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας καθώς και σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι για το πόστο αυτό προορίζεται ο – ικανός, κατά γενική ομολογία – διπλωμάτης, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος στο παρελθόν είχε χρηματίσει εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. Τώρα, ανακοινώνεται ότι δεν θα είναι αυτός, αλλά η πρέσβης στα Τίρανα, από το 2016 έως πρόσφατα, Ελένη Σουρανή. Έμπειρη διπλωμάτης, η οποία, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του Ν.Κοτζιά, χειρίστηκε μαζί του σημαντικές ελληνοαλβανικές υποθέσεις, όπως το θέμα των συνομιλιών για την ΑΟΖ, τα ελληνικά κοιμητήρια, και κατόπιν την υπόθεση Κατσίφα, κ.ο.κ. Η Ε.Σουρανή φέρεται να διαθέτει αρκετά στενή γνωριμία με την Α.Παπαδοπούλου.

Με… χρονοκαθυστέρηση το ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή που το μείζον θέμα, το οποίο απασχολεί διπλωματικά την Ελλάδα είναι η Διάσκεψη του Βερολίνου και τα ελληνοτουρκικά, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να ασχoληθεί με τη… Βενεζουέλα. Αλλά κι αυτό το έκανε με… χρονοκαθυστέρηση.

Έτσι, αντί να βγάλει ανακοίνωση έντεκα ημέρες πριν, οπότε ο Χουάν Γκουαϊδό παρεμποδίστηκε από δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο να εισέλθει στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, και να ορκιστεί ως πρόεδρός της, την εξέδωσαν χθες (!). Βέβαια, εκείνη την ημέρα, στις 5 Ιανουαρίου, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επανεξέλεξαν στο αξίωμα αυτό τον Γκουαϊδό. Χθες, βέβαια, σημειώθηκαν νέα σοβαρά επεισόδια από “τραμπούκους” του Μαδούρο σε βάρος στελεχών της αντιπολίτευσης.

Χθες, λοιπόν, αφυπνίστηκε το υπουργείο Εξωτερικών και σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τα πρόσφατα σοβαρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Βενεζουέλα και είχαν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, από τις δυνάμεις ασφαλείας, της εισόδου στην Εθνοσυνέλευση και τη μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικού Προέδρου της χώρας, κ. J. Guaidó, καθώς και βουλευτών της Αντιπολίτευσης, κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Εθνοσυνέλευσης. Οι ενέργειες αυτές συνιστούν ευθεία παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, της λειτουργίας του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ αποτελούν ουσιώδη παρεμπόδιση της λειτουργίας του μόνου νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού στη Βενεζουέλα, της Εθνοσυνέλευσης (…)”.

Είναι άκρως ανησυχητικό ότι τα αντανακλαστικά του υπουργείου Εξωτερικών σε μια τόσο σημαντική συγκυρία δείχνουν να έχουν ατονήσει, ενώ παρουσιάζει σοβαρά κενά στην “έγκαιρη”, έγκυρη και πλουραλιστική πληροφόρηση.

Η διάσκεψη για τη Λιβύη

Στο μεταξύ, αιχμές άφησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος με αφορμή τη συνάντηση του Παλέρμο για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, το Νοέμβριο του 2018, σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter: “Όταν Ιταλοί ετοίμαζαν διάσκεψη Παλέρμο για Λιβύη, τους έστειλα προκαταβολικά σαφές μήνυμα. Χωρίς παρακάλια: “καμία απόφαση δεν θα προχωρήσει αν δεν κληθεί η Ελλάδα. Αλλιώς το βέτο θα είναι στο τραπέζι Συμβουλίου ΥΠΕΞ ως προς θέματα διάσκεψης”. Έτσι όφειλαν να κινηθούν και τώρα”.

Να σημειωθεί πως στο Παλέρμο, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε η Ελλάδα, σε διεθνή διάσκεψη για την Λιβύη. Σε αυτήν πήραν μέρος ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ηγέτες χωρών της Βόρειας Αφρικής, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γκασάν Σαλαμέ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατόπιν οδηγιών από το υπουργείο Εξωτερικών, την “αποστολή” της πρόσκλησης της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο, έφερε σε πέρας η Ελληνίδα, τότε πρέσβης στη Ρώμη, Τασία Αθανασίου. Ως γνωστόν, η νέα κυβέρνηση την “αποκεφάλισε”, επειδή, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες που κυκλοφορούν στο υπουργείο Εξωτερικών, ήταν παλιότερα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ν.Κοτζιά. Σήμερα, δε, φέρεται να είναι “παροπλισμένη”, ασχολούμενη με… πολιτιστικά θέματα.

Πηγή: antinews.gr

About Author